Ion Radu Fotino, acuzat de înşelăciuni cu terenuri în cartierul ANL "Henri Coandă", a fost condamnat definitiv la 16 ani de închisoare, în urma unei decizii a magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În acelaşi dosar au fost condamnaţi şi complicii lui Fotino, respectiv Andra Luminiţa Râşnoveanu - 11 ani de închisoare şi Romulus Benone Dragomir - 3 ani de închisoare cu suspendare.
Instanţa supremă a menţinut sentinţele date de Curtea de Apel Bucureşti în decembrie 2011 în cazul lui Fotino şi Luminiţa Râşnoveanu. În schimb, ÎCCJ a redus pedeapsa lui Romulus Benone Dragomir de la 4 ani şi şase luni cu executare la 3 ani cu suspendare. De asemenea, au fost menţinute şi deciziile pe latură civilă date de instanţele inferioare, respectiv anularea certificatelor de moştenitor nelegale întocmite pe numele lui Fotino şi plata în solidar a unor mari sume de bani către ANL, Agenţia Domeniilor Statului şi Asociaţia Deţinătorilor Lot Cartier Henri Coandă.
Fotino, Dragomir şi Râşnoveanu trebuie să plătească 95.000 de lei către ADS, 111.000 lei către ANL şi 2,2 milioane lei şi 1,2 milioane euro către SC ALBRAU Grup SA, potrivit Agerpres. Cei 3i trebuie să plătească ANL despăgubiri morale de 500.000 lei, iar Fotino trebuie să plătească 55.000 lei către ADS.
Ion Fotino a fost trimis în judecată în anul 2007 de către DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, toate în formă continuată.
Procurorii susţineau că Ion Radu Fotino a dobândit în mod fraudulos calitatea de unic moştenitor al familiilor Bildirescu şi Lăzărescu prin falsificarea a două certificate de legatar universal (act care atestă calitatea de moştenitor asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile obţinută în baza unui testament) şi a unui certificat de moştenitor.
Folosind calitatea conferită de certificatele fictive, Fotino a indus în eroare autorităţile din judeţul Ilfov, Călăraşi şi Teleorman, cărora le-a solicitat să i se reconstituie drepturile de proprietate asupra unor bunuri mobile şi terenuri agricole situate în oraşul Voluntari, comunele Ulmeni, Salcia şi Troianul.
Comisia Judeţeană Ilfov de stabilire a drepturilor de proprietate asupra terenurilor, prin Hotărârea nr.406/2003, a validat propunerea Comisiei Locale Voluntari referitoare la punerea în posesie a lui Fotino cu suprafaţa de 26,5 de hectare de teren intravilan. În baza aceloraşi acte notariale false, Ion Radu Fotino a mai solicitat să i se retrocedeze, pe vechiul amplasament, suprafaţa de 78 ha teren intravilan care a aparţinut altor membri al familiei Bildirescu, situat în zona Voluntari şi sectorul 1 din Bucureşti. Valoarea comercială de piaţă a terenurilor revendicate ilegal a fost stabilită la suma de 179.880.000 de euro.