x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ion Iliescu: Ţara arde şi baba se piaptănă

Ion Iliescu: Ţara arde şi baba se piaptănă

de Veronica Micu    |    15 Ian 2009   •   00:00
Ion Iliescu: Ţara arde şi baba se piaptănă

Referindu-se la "iniţiativa" lui Traian Băsescu de modificare a Constituţiei, fostul preşedinte Ion Iliescu a spus că "ţara arde şi baba se piaptănă", apreciind că "acţiunea e nepotrivită ca timp şi pretext" şi că o astfel de propunere, venită din partea unei comisii prezidenţiale, e neconstituţională.



"Ţara arde şi baba se piaptănă! aşa spune o vorbă din popor. Cam aşa se întâmplă şi cu această nouă iniţiativă a preşedintelui Traian Băsescu", scrie Iliescu pe blog, citat de Mediafax. Părerea fostului preăedinte este că Traian Băsescu "nu are linişte şi doreşte, de fapt, să-şi lanseze campania electorală, de acum, cu o acţiune de anvergură". În opinia lui Iiliescu, "acţiunea este nepotrivită atât ca timp, cât şi ca pretext". El consideră că unele disfuncţionalităţi şi contradicţii care au apărut în relaţiile dintre instituţiile statului, între preşedinte şi Guvern sau între preşedinte şi Parlament, nu au fost din cauza Constituţiei, ci din cauza "comportamentului agresiv al preşedintelui faţă de diferitele instituţii de stat". De asemenea, Ion Iliescu aminteşte că, potrivit prevederilor constituţionale, "revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României, la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot".  "Ori, noi nu ne aflăm în faţa niciunuia din cazurile menţionate, ci în faţa unei propuneri a unei comisii prezidenţiale, procedură neprevăzută de Constituţie, deci, ne aflăm, de fapt, în faţa unei proceduri neconstituţionale!", comentează fostul şef al statului.

Acţiunea apare ca o diversiune
În opinia sa, în ceea ce priveşte conţinutul propunerilor, "iese în relief de la început dorinţa preşedintelui de schimbare a regimului politic, prin promovarea unui regim semiprezidenţial", cu creşterea atribuţiilor preşedintelui, în primul rând prin acordarea dreptului de dizolvare a Parlamentului". Ion Iliescu apreciază că "acţiunea apare ca o diversiune, care conduce la distragerea atenţiei guvernanţilor de la problemele esenţiale care vizează viaţa oamenilor" şi că "acum, în niciun caz nu constituie o urgenţă". El argumentează că nimeni nu se joacă să modifice Constituţiile odată cu schimbarea de guverne sau de preşedinţi. Ion Iliescu dă ca exemplu cazul Statelor Unite şi Marii Britanii, "care nici nu au Constituţii propriu-zise" şi se consideră "exemple de democraţie". Preşedintele de onoare al PSD reaminteşte că "actuala lege fundamentală a fost elaborată de către Adunarea Constituantă, aleasă în mai 1990, în urma unui proces foarte laborios, inclusiv cu asistenţa specialiştilor desemnaţi de Consiliul Europei şi cu consultanţa unor specialişti de prestigiu în domeniul dreptului constituţional, fiind apreciată de specialiştii europeni. În anul 2003 s-au adoptat unele amendamente, ţinând seama de experienţa celor 12 ani de funcţionare şi de nevoia adaptării prevederilor Constituţiei la noul statut al României, în raport cu NATO şi Uniunea Europeană", mai scrie Iliescu.

Comisia prezidenţială pentru analiza regimului politic şi constituţional şi-a prezentat, miercuri, raportul, la Palatul Cotroceni. Documentul propune dizolvarea Parlamentului în cazul în care preşedintele suspendat este reconfirmat în funcţie la referendum. Şeful statului a susţinut că "soluţia cea mai bună pentru România este cea a unui regim prezidenţial" şi că dizolvarea Parlamentului trebuie să reprezinte un ultim recurs pentru rezolvarea crizelor, neînsemnând că şeful statului are astfel puteri sporite.

×
Subiecte în articol: romania iliescu ion