x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ÎPS Bartolomeu Anania a fost înmormântat în Cripta Ierarhilor

ÎPS Bartolomeu Anania a fost înmormântat în Cripta Ierarhilor

de Luminita Ciobanu    |    03 Feb 2011   •   20:20

Catedrala Mitropolitană din Cluj-Na­poca a fost plină de credincioşi încă de la primele ore ale dimineţii care şi-au luat rămas bun de la Mi­tropolitul Bartolomeu Anania. Un sobor arhierei, în frunte cu Preaferi­citul Părinte Daniel, Patriarhul Bi­sericii Ortodoxe Române, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească, apoi slujba prohodului. Aproape 4000 de persoane au urmărit procesiunea religioasă pe ecranele de mari dimensiuni instalate în Piaţa Avram Iancu.

La ceremoniile religioase au participat 27 de înalţi ierarhi ortodocşi din toată ţara şi din străinătate – mitropoliţi, arhiepiscopi şi episcopi. Din partea Bisericii Greco-Catolice, la ceremonia de înmormântare a fost prezent Episcopul Florentin Crihăl­mea­nu, al Episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla. De asemenea au fost prezenţi mai mulţi oameni de cultură, dar şi politicieni.

După slujba de înmormântare, sicriul cu trupul neînsufleţit al ÎPS Bartolomeu Anania a fost scos din catedrală şi purtat într-o procesiune de înconjurare a bisericii, apoi adus în faţa criptei ierarhilor. Garda Mi­litară a prezentat onorul şi a fost intonat imnul naţional. Cortegiul fune­rar a coborât apoi în subsolul catedralei, unde a avut loc înhumarea. Aşa cum şi-a exprimat dorinţa în testament, peste sicriul Mitropolitului Barto­lomeu Anania a fost aşternut pă­mânt reavăn, adus special de la Mănăstirea Nicula, loc drag inimii ÎPS. Peste pământ a fost aşezată o piatră de mormânt simplă, pe care, conform re­pre­zentaţilor Mitropoliei Clujului, ÎPS Bartolomeu şi-a pre­gă­tit-o încă de acum 15 ani, cu banii pe care i-a pri­mit ca premiu literar. În Cripta Ie­rarhilor mai sunt îngropaţi episcopul Nicolae Ivan şi arhiepiscopul Teofil Herineanu.

×
Subiecte în articol: observator