x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator IPS Teodosie, despre ritualul botezului: Noi avem rânduiala noastră care are două mii de ani și o ținem mai departe

IPS Teodosie, despre ritualul botezului: Noi avem rânduiala noastră care are două mii de ani și o ținem mai departe

de Georgiana Oprea    |    26 Feb 2021   •   13:37
IPS Teodosie, despre ritualul botezului: Noi avem rânduiala noastră care are două mii de ani și o ținem mai departe
Sursa foto: Hepta

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a afirmat, referindu-se la botez, că „dacă este o rânduială de două mii de ani”, atunci aceasta rămâne valabilă.

De asemenea, acesta a menționat că botezul se va face prin scufundare, chiar dacă părinții copilului cer să nu fie afundat copilul în cristelniță.

„Mai m-au rugat și am făcut cum a fost rânduiala și mi-au mulțumit pentru că unii de emoție vor să roage ceea ce nu este normal să te roage. Noi avem rânduiala noastră care are două mii de ani şi o ţinem mai departe că aceasta este cea mântuitoare. (…) Nu am făcut până acum nicio excepţie. Dacă nu se impune excepţia. Doar dacă merg în spital, acolo fac excepţie, stropesc pe un copil de la incubator care este în pericol să moară, îl pot stropi cu aghiasmă, dacă este la incubator, aceea este excepţia”, a afirmat Teodosie.

Pe de altă parte, Arhiepicopul Tomisului a afirmat că nu poate fi pus în cristelniță un copil de la incubator, însă unul sănătos trebuie botezat după canoane.

„De exemplu, nu poţi să pui în cristelniţă pe un copil de la incubator şi atunci la incubator sunt acele nevoi specifice, dar copilul sănătos întotdeauna trebuie botezat după canoane ca să respectăm şi învăţătura şi practica liturgică. (…) Poate fi botezat şi la o zi dacă este o necesitate. Există botezul de urgenţă, noi avem specificate în cărţile de cult toate situaţiile urgente sau normale. Urgent înseamnă dacă un copil este gata să moară”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului.

Ritualul botezului rămâne neschimbat, prin scufundarea copilului de trei ori în cristelniță, în ciuda apelurilor pentru schimbarea acestui ritual după ce un copil de doar șase săptămâni, din Suceava, a murit după ce a înghițit apă în timpul botezului. Sfântul Sinod a transmis, joi, că Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa și că preotul va trebui să se informeze de starea de sănătate a copilului, în urma discuțiilor cu părinții și nașii.

Petiția prin care se solicita ca BOR să renunțe la botezul prin scufundare a fost semnat de aproximativ 60.000 de persoane.

×
Subiecte în articol: ips teodosie botez