x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Israelul acuză: Atacul în care a fost ucis un marinar român, executat de Iran

Israelul acuză: Atacul în care a fost ucis un marinar român, executat de Iran

31 Iul 2021   •   11:41
Israelul acuză: Atacul în care a fost ucis un marinar român, executat de Iran

Israel acuză Iranul că se află în spatele atacului asupra tancului petrolier, în urma cărui un român și un britanic, membri ai echipajului, au fost uciși, anunță BBC.

Nava „MV Mercer Street”, operată de compania „Zodiac Maritime”, cu sediul la Londra, se afla, joi, în largul coastelor statului Oman, în Marea Arabiei, când a fost ținta unui atac atribuit inițial piraților.

„Zodiac Maritime” aparține magnatului israelian Eyal Ofer. În timp ce compania susține că încearcă să elucideze împrejurările incidentului, ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, susține că este vorba despre un act de „terorism Iranian”. „Iran nu este doar o problemă pentru Israel. Lumea nu trebuie să tacă”, a spus Lapid.

Detaliile atacului de joi asupra vasului care naviga sub pavilion liberian urmează să fie însă elucidate. Autoritățile iraniene nu au comentat asupra acuzațiilor venind din Israel. Există informații conform cărora în atac ar fi fost implicată o dronă.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a menționat că autoritățile de la Londra încearcă „să stabilească faptele”.

Într-o declarație difuzată vineri, Zodiac Maritime a precizat că vasul navighează în prezent sub controlul echipajului său și că nu au fost înregistrate alte victime în afara celor doi morți.

Incidentul este investigat de agenția britanică pentru operațiuni comerciale maritime, UKMTO.

BBC scrie că, în ultima perioadă, au fost raportate mai multe incidente în care au fost implicate nave israeliene și iraniene, iar navele respective au suferit avarii.

Sursa citată precizează că incidentele constituie așa-numitul „război din umbra” dintre Iran și Israel, iar atacul de joi reprezintă o escaladare în virtutea faptului că au existat victime omenești.

Ministrul israelian de Externe a cerut o reacție dură în acest caz. El a spus că se consultă cu omologul său britanic, Dominic Raab, și că incidentul va fi adus în atenția ONU.

O televiziune iraniană în limba arabă a citat surse conform cărora atacul de joi reprezintă o răzbunare pentru un presupus atac al Israelului asupra unui aeroport din Siria.

×
Subiecte în articol: marinar român ucis