x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Isarescu: nu vom renunta la Tezaur

Isarescu: nu vom renunta la Tezaur

08 Apr 2004   •   00:00

Subiectul seminarului desfasurat ieri la Banca Nationala a Romaniei a fost unul nu doar pentru finantisti: "Tezaurul Bancii Nationale a Romaniei la Moscova".

Dezbaterea a fost sustinuta de istorici si membri ai conducerii BNR si a facut un sumar atat al valorilor pierdute de Banca Nationala in urma cu 88 de ani, cat si al incercarilor de a le recupera.

Nu mai putin de 95 de tone de aur, in lingouri sau monede, au luat calea Moscovei, in plin razboi mondial, pentru a fi protejate in fata trupelor germane. Un an mai tarziu revolutia bolsevica izbandea, iar aurul BNR ramanea in pivnitele Kremlinului.

Ieri, Mugur Isarescu a prezentat dosarul complet al documentelor de transfer al tezaurului: "Nu vom renunta niciodata la dreptul nostru". Isarescu a adaugat ca, din 1921 incoace, fiecare guvernator al BNR a transmis acest dosar succesorului sau, recuperarea aurului devenind astfel o adevarata obligatie de serviciu.

Desi seminarul de la Banca Nationala e menit sa marcheze aniversarea BNR, el ridica problema tezaurului cu doar o luna inaintea intalnirii comisiei mixte romano-ruse, care analizeaza problema aurului romanesc de la Moscova.
CRISTIAN GROSU

×
Subiecte în articol: observator