x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Isărescu: "O prefinanţare, un împrumut general de la UE nu ar strica"

Isărescu: "O prefinanţare, un împrumut general de la UE nu ar strica"

09 Feb 2009   •   00:00

Un acord de prefinanţare sau un împrumut general de la Uniunea Europeană (UE) ar putea reprezenta o soluţie pentru un grad de absorbţie mai redus al fondurilor europene, a declarat, astăzi, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.



"Sunt de acord cu preşedintele Băsescu, care a anunţat o cifră, a făcut un calcul. Fondurile europene sunt de 6-7 miliarde de euro. Nu suntem pregătiţi din punct de vedere organizatoric, al capacităţii de absorbţie. În aceste condiţii, o prefinanţare, un împrumut general de la UE nu ar strica", a afirmat Isărescu. El a adăugat că nu este un opozant al unui acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar că trebuie lămurit că liniile de finanţare de la fond reprezintă un swap în care banca centrală oferă lei şi primeşte valută, fiind doar o protecţie a rezervele valutare.
La finele lunii ianuarie, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că nu este partizanul unui împrumut de la FMI, ci din bani europeni, şi a menţionat că a anunţat Comisia Europeană că România intenţionează să contracteze un împrumut de 6-7 miliarde euro, sub supravegherea Fondului.
Mediafax

×
Subiecte în articol: romania