x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator IUBI, CE-AR FI SĂ-MI PLĂTEŞTI?/Un milion de euro pentru artiştii români

IUBI, CE-AR FI SĂ-MI PLĂTEŞTI?/Un milion de euro pentru artiştii români

de Diana Scarlat    |    12 Ian 2009   •   00:00
IUBI, CE-AR FI SĂ-MI PLĂTEŞTI?/Un milion de euro pentru artiştii români

De ce a cerut Chilian un million de euro de la Ministerul Culturii? Ca să arate că se poate. Florin Chilian explică de ce duce de doi ani războiul împotriva ministerului: Acolo sunt banii dumneavoastră! "Artiştii români au bani şi nu trebuie să mai cerşească!", spune Chilian către toţi oamenii de cultură care în aceste zile îşi plâng de milă în faţa dilemei pensie vs salariu.



După doi ani de război cu Ministerul Culturii, mesajul lui Florin Chilian a rămas acelaşi: "Să nu preacurveşti!"… "Eu n-am făcut asta pentru bani. Am cerut un milion de euro tocmai ca să fie ştire de presă, pentru că tocmai se prăpădise Gil Dobrică, tocmai începuse nebunia aia cu Cornel Constantiniu, cu Parkinsonul, pentru care începuse să strângă bani. Artiştii ăştia au ei bani, nu e nevoie să ceară. Eu am vrut să fac o dezbatere publică despre banii artiştilor cu milionul ăla, că altfel nu era ştire. Eu îmi asum toate astea. Un milion de euro este cea mai mică sumă în contractele de la Ministerul Culturii (MCC) pentru drepturi de autor", spune Chilian.

PROCESUL
Florin Chilian a cerut ministerului daune, pentru că instituţia i-a folosit melodia "Zece" fără să-i plătească drepturile de autor.
A pierdut procesul, iar răspunsul MCC a fost că artistul vrea "o îmbogăţire fără o justificare în cauză". Melodia lui a fost folosită în clipul campaniei de promovare a lecturii lansate de Ministerul Culturii şi Cultelor, în urmă cu trei ani, atunci când ministru era Mona Muscă. La 23 aprilie 2005, ministerul lansa programul de încurajare a tinerilor de "a se întoarce spre lectură", intitulat "Mai bine o carte", ce includea o campanie naţională de promovare a culturii cu o durată de un an. Promovarea s-a făcut printr-un spot publicitar realizat de compania de publicitate GMP, muzica folosită fiind un fragment din piesa "Zece" a lui Florin Chilian. Dar războiul cu Ministerul Culturii a pornit de fapt de la altceva, spune artistul. "Pentru mine e o chestie personală, din mai multe motive. Nu mi se pare corect pentru că Ştefan s-a prăpădit cu 7 milioane pe lună. Cu Ştefan Iordache am avut o relaţie specială. Războiul a-nceput de la o femeie şi autodenunţul său înlocuit în Guvernul României. Ea a vrut să apere toţi artiştii români care acum au început să se plângă că li se ia nu ştiu ce... N-au fost în stare să-şi asume dimensiunea asta extinsă în social. Nu stai să te milogeşti! Faci un protest ca să-ţi crească pensia, să nu cerşeşti! Asta e o poveste care a început cu mult înainte de procesul meu cu «Zece» cu ei. E lupta pentru marii artişti ai neamului care s-au dus să se milogească. Oamenii plătesc pentru că te văd la televizor, pentru că te ascultă la radio, deci trebuie să te duci să-i ceri, pentru că sunt banii tăi. E sub demnitatea voastră să fiţi demni? Nu e vorba de sumă, ci de faptul că vă lăsaţi furaţi!"

DE LA ZECE LA UN MILION
"Zece întâmplări ciudate şi-o minune" ar fi trebuit să îl facă pe Florin Chilian câştigător, dar minunea întârzie. DNA-ul a dat NUP în cazul fostului ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu. "Practic, meciul ăsta cu Ministerul Culturii nu are nici o legătură cu procesul meu pentru drepturile de autor, care nici el n-are nici o legătură cu Iorgulescu, numai că Iorgulescu le-a luat personal. El e compozitor. Are 500 de milioane pe lună drepturi de autor. Câştigă cât Moga. Asta presupune că e la fel de cunoscut ca şi Moga, pentru că drepturile de autor se plătesc din difuzări", spune Chilian, după ce a sesizat de două ori DNA-ul în legătură cu nenumărate nereguli ce s-ar fi făcut în interiorul Ministerului Culturii, sub conducerea directă a ministrului. "Îl voi da în judecată pentru denunţ calomnios şi pentru calomnie. Mi-a făcut plângere penală, iar DNA-ul a comunicat faptul că nu există nici un fel de culpă în ceea ce mă priveşte. Prin urmare, s-a dat Neînceperea Urmăririi Penale. Nu mă interesează ce spune Chilian.

Am înţeles că acum a făcut-o şi pe a doua. Foarte bine. Cu aceste plângeri penale mergem în instanţă şi aceasta va hotărî dacă sunt sau nu denunţuri calomnioase. O să-l dau în judecată. În plus, pentru că m-a împroşcat timp de doi ani în presă, îi fac şi un proces pentru calomnie", declară, la rândul său, fostul ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu. Însă Chilian nu se simte ameninţat: "Dacă se aşteptau să găsească pe cineva în genunchi, s-au înşelat.
E furt calificat în formă continuată: 2005, 2006, 2007. Iorgulescu a înfiinţat Star Media Music SRL, s-a retras din firmă pentru că a devenit ministru. De la activitate zero au trecut la milioane de euro. N-am zis «Iorgulescu a furat», am zis «verificaţi următoarele nereguli».
Nu ai voie să-ţi dai propriei firme milioane de euro. Asta înseamnă corupţie. Aveţi raportul Curţii de Conturi. Nu s-a făcut descărcarea de gestiune în Ministerul Culturii de patru ani. Dacă se face, intră toţi în puşcărie. I-au dat NUP pe 2005, dar mai e 2006, 2007, 2008.
Absolut tot ce-i acolo este penal", spune artistul, care la 19 decembrie 2008 a depus, împreună cu Marius Marian Şolea, consilier în Ministerul Culturii, a doua sesizare la DNA împotriva fostului ministru.

×