x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iuliana Tudor a fost numită Ambasador al Crucii Roşii Române

Iuliana Tudor a fost numită Ambasador al Crucii Roşii Române

24 Sep 2012   •   09:17
Iuliana Tudor a fost numită Ambasador al Crucii Roşii Române

Duminica, 23 septembrie, Studioul 3 al TVR a fost gazda celei de-a V-a Gale a Crucii Rosii Romane. In cadrul acestei editii, Mihaela Geoana, Presedintele Crucii Rosii Romane a anuntat si primul ambasador al CRR: Iuliana Tudor.

Iuliana Tudor numar record de emisiuni intr-o zi!

Gala Crucii Rosii Romane a fost precedata de patru emisiuni care i-au introdus pe telespectatori in povestea celor 136 de ani de activitate. Emisiunile au fost difuzate de TVR 1 in intervalul orar 14.30 – 18.30. Prin aceste emisiuni, telespectatorii si-au reamintit ca, printre semnatarii actului de infiintare a Crucii Rosii Romane, se regasesc personalitati precum Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr.G. Cantacuzino si Dr. Carol Davila, insa primul presedinte al CRR a fost Printul Dimitrie Ghica. Crucea Rosie Romana protejeaza demnitatea umana si schimba in bine vietile a milioane de romani. La emisiunile care au anticipat Gala, s-au prezentat cele mai importante proiecte ale CRR, personalitati care s-au implicat in activitatea acestei organizatii, dar si povesti de viata pe care voluntarii de Cruce Rosie le-au schimbat in bine.

Gala Crucii Rosii a inceput la 21.30 si a fost transmisa in direct pe TVR 1 si TVR International. Anul acesta, s-a initiat un nou proiect: 'Puncte de prim ajutor in zone izolate'. Proiectul se adreseaza comunitatilor izolate din mediul rural care nu dispun de servicii medicale permanente, iar serviciul de ambulanta se afla la distanta. In aceste sate izolate, in cazul producerii unui accident sau acutizarii unei boli cronice, au loc foarte multe tragedii pana la sosirea ambulantei. Crucea Rosie Romana isi propune sa vina in sprijinul acestor comunitati prin instruirea unei familii in fiecare zona izolata, care sa acorde primul ajutor de baza. Familia instruita care va fi dotata cu o trusa de prim ajutor, va avea rolul de a va veni in sprijinul rezolvarii urgentelor minore si va preveni agravarea situatiei in cazul unor urgente care necesita asistenta medicala. Astfel, se va reduce numarul persoanelor care isi pierd viata din cauza ca nu s-a intervenit la timp in zonele izolate. Diplomele pe care voluntarii de Cruce Rosie le vor primi in urma stagiilor de pregatire sunt recunoscute la nivel european. Efortul financiar pentru implementarea acestui proiect pilot in 41 de localitati izolate din tara aproximativ 100.000 euro. Evenimentul Gala Crucea Rosie din 23 septembrie 2012 are ca scop colectarea acestor fonduri prin donatii in bani din partea diferitelor companii si colecta de fonduri prin apeluri telefonice si sms-uri cu valoare.

Gala Crucii Rosii Romane a cuprins momente care i-au invitat pe romani sa faca donatii in intervalul 15 septembrie – 17 octombrie, prin SMS la 8834 in retelele Vodafone, Orange si Cosmote, valoarea unui SMS fiind de 2 euro, dar si prin apeluri la numerele 0900.900.550 (5 euro) si 0900.900.552 (2 euro) in reteaua Romtelecom. Gala a avut, deasemenea, si interventii ale unor personalitati-formatori de opinie: Mihaela Geoana, Raed Arafat, Margareta Paslaru, Monica Anghel, Eduard Novak, Nicolae Furdui Iancu, Sofia Vicoveanca, Monica Anghel, Maria Radu, Alinka si Nick Kamarera, Liviu Hodor si Mona. La sfarsitul serii s-au strans 15.000 de euro din donatiile prin sms si apel Romtelecom. Se adauga si donatiile din partea partenerilor si a catorva firme… aproximativ 20.ooo de euro.

Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii: 'Ceea ce face Crucea Rosie este un demers necesar pentru o societate civilizata'
'Ceea ce face Crucea Rosie Romana este un demers necesar pentru o societate civilizata. Pana sa vina cei de la 112, viata iti poate fi salvata de cel care iti este alaturi. Fiecare minut este o sansa. Felicit Crucea Rosie Romana pentru un proiect care este util nu numai in localitatile izolate, ci oricunde. Ar fi foarte bine daca astfel de cursuri ar fi introduse in scoli!'

Eduard Novak, campion paralimpic Londra 2012: 'Am stiut ca o sa intru in istoria sportului romanesc dar nu am crezut ca o sa fac atatia oameni fericiti'

Care este povestea accidentului care v-a marcat viata?
Eduard Novak: S-a intamplat in 1996. Eram patinator-viteza. Imi petrecusem toata viata facand acest sport – am fost de 25 de ori campion national, avand toate recordurile nationale. Pe vremea aceea eram considerat un talent la patinaj-viteza. Inainte de Olimpiada de la Nagano, cand mergeam spre Italia am avut un accident destul de stupid. Insa acest accident, in care mi-am pierdut laba piciorului drept a insemnat si sfarsitul carierei de patinator.

S-ar fi putut ca medicii sa intervina astfel incat piciorul sa va fie salvat?

E.N.: Nu, efectiv erau prea multe oase, tendoane si nervi compromisi. Nu cred ca exista tehnologia care sa ma poata salveze. Poate ca a fost mai bine ca au ales amputarea, decat sa ma chinui cu zeci de operatii.Am o proteza buna acum.

Spuneati, la un moment dat, ca v-ati lovit de incompetenta unui medic care consumase bauturi alcoolice. V-ati dat seama de asta cand v-a consultat, in minutele de dupa accident.
E.N.: Asa este… A trebuit sa astept o ora ca medicul anestezist sa ajunga la spitalul din Ludus. De acolo m-am transferat la Miercurea-Ciuc si apoi in Ungaria.

V-ati gandit atunci ca viata dvs. se va schimba atat de radical incat sa nu stiti daca veti avea puterea sa continuati?
E.N.: Nu. Atunci nu aveam niciun gand, ci doar o multime de intrebari pentru care nu gaseam raspuns. Era suferinta ca pierdeam tot ceea ce obtinusem in sport, in atatia ani. Acesta a fost gandul, nu piciorul efectiv. Eu gandesc putin diferit fata de o persoana valida care nu a avut nicio problema… E important sa gandesti pozitiv, sa te bucuri de ce ti-a ramas si sa nu ai complexe.

Cand v-ati reapropiat de sport si de ce?
E.N.: Dupa o luna de la accident mi-am dat seama ca e timpul sa merg mai departe. Atunci mi-a venit acest gand. Mi-am dat seama ca ciclismul ar fi cel mai potrivit sport, il si practicam ca antrenament pentru patinaj. Iar dupa doi ani am inceput sa-mi reiau viata cu acest sport. In acei doi ani depauza mi-a venit pofta de viata! Eu nu stiam inainte ce inseamna sa nu respecti un orar strict sau sa iesi la distractie. Efectiv asta am facut in acei doi ani: AM TRAIT!

Cum ati cunoscut-o pe sotia dvs.?
E.N.: Ea m-a cunoscut pe mine, la 5 ani de la momentul accidentului. Am devenit prieteni si, dupa un timp am vrut sa avem o legatura pentru totdeauna!

Aurul de la Londra v-a adus in atentia Romanilor si a schimbat si istoria sarii noastre. Dupa acest moment… ce avesi in plus?
E.N.: Nu s-a schimbat nimic. Sunt acelasi om, numai ca acum stiu toti ce am facut in perioada mea de anonimat. Nu se prea vorbea despre mine. Si pana acum am avut rezultate foarte bune, am fost de trei ori campion mondial. Am fost primul Campion Mondial pentru ciclismul din Romania. Am adus prima medalie a Jocurilor Paralimpice de la Beijing – medalia de argint. Nimeni nu m-a asteptat, nimeni nu a vorbit despre mine. Inainte de a pleca la Londra mi-am si spus ca nu conteaza daca oamenii ma vor recunoaste sau nu, eu vreau sa devin Campion Olimpic. Am stiut ca o sa intru in istoria sportului romanesc dar nu am crezut ca o sa fac atatia oameni fericiti! Acum cunosc cu adevarat ce-nseamna medalia. Nu e doar aurul care ti se pune la gat si imnul care se intoneaza pentru tine. Este vorba de puterea de a schimba mentasitati. Si, daca as fi stiut asta mai devreme, as fi lucrat mai mult!

Veti urma cursul de prim-ajutor de la CRR?
E.N.: Da. Este important ca fiecar dintre noi sa inteleaga ca poate salva o viata!

Mihaela Geoana, Presedintele Crucii Rosii Romane: 'Iuliana Tudor este primul Ambasador al Crucii Rosii Romane!'

S-a desfasurat cea de-a V-a Gala, la TVR, cum v-a venit ideea acum 5 ani, la prima editie?
Mihaela Geoana: A trecut mult timp de atunci. Imi amintesc ca, initial, am avut ideea unui bal al Crucii Rosii. Sunt unele Societati Nationale cum este Societatea din Monaco, sau din Franta, sau Austria care, anual au un Bal al Crucii Rosii, un eveniment black-tie, un eveniment de gala. Pentru Romania am crezut ca nu se potriveste asa ceva si am gasit intelegere la Televiziunea Romana pentru a organiza o gala prin care sa strangem fonduri dar si sa revigoram imaginea Societatii Romane de Cruce Rosie, pentru ca este cea mai veche si cea mai prestigioasa organizatie neguvernamentala din Romania.

De ce ati ales TVR?
M.G.: Am ales TVR pentru ca ni s-a parut firesc, avand in vedere ca este Televiziune Nationala. Societatea Nationala de Cruce Rosie este cea mai veche organizatie caritabila din Romania. Are o istorie extraordinara! Si Regina Maria a fost sustinatoarea CRR… ne-am gandit ca, prin TVR, Crucea Rosie Romana poate ajunge la cat mai multi oameni. TVR, televiziunea tuturor romanilor, nu are nici un program exclusiv de stiri, nici de entertainment, deci ni s-a parut decizia corecta.

Spuneati, candva, ca functia de Presedinte al CRR a insemnat o imensa bucurie. De ce credeti ca ati fost aleasa dvs.?
M.G.: A fi Presedintele Crucii Rosii Romane este cea mai mare onoare pe care am avut-o in toata viata mea de pana acum. Aceasta numire a venit pentru ca directorii de filiale si-au indreptat atentia catre mine vazand succesul Fundatiei Renasterea. Am ridicat de la zero o Fundatie si s-au gandit ca as fi persoana potrivita pentru a revigora imaginea Crucii Rosii din punct de vedere al comunicarii si al prezentei in mass-media. Romanii trebuie sa stie ca ei insisi… pot fi Crucea Rosie!

Proiectul pe care Gala l-a lansat anul acesta are inatentie primul ajutor. Dvs. v-ati aflat vreodata intr-o situatie in care sa aveti nevoie de acest prim-ajutor?
M.G.: Eu nu, dar m-am aflat in situatia in care am primit un apel telefonic prin care mi se spunea ca mama mea a suferit un accident de masina, ca era pe camp undeva in judetul Iasi, ranita… nu se stia cat de grav. Chemasera Salvarea… Este ingrozitor sa nu poti face ceva…ma gandeam daca, printr-o minune, as putea sa ma teleportez acolo sa o pot ajuta... Ascultam pe telefon nebunia din jurul ei. Am avut noroc ca medicii au venit foarte repede si au dus-o la spital si totul a fost in regula. Dar in acele momente traiesti o panica ingrozitoare! Daca stii ce sa faci in acele moment… gestul tau poate sa conteze enorm!

Dvs. ati urmat cursurile de prim-ajutor de la CRR?
M.G.: Da, am urmat cursurile. Am fost absolut fascinata de faptul ca, printr-o resuscitare cardiac poti sa tii o victima in viata timp de 60 de minute. Mi se pare extraordinar!

Cei care se inscriu la aceste cursuri dau si un examen in urma caruia primesc un atestat recunoscut la nivel european. Exista, astfel, o sansa de recalificare pentru ei pe piata muncii?
M.G.: Tarile europene nu te angajeaza ca baby-sitter, ospatar, sau orice job in care interactionezi cu oamenii, daca nu ai cunostinte despre primul-ajutor. Un certificat de la Crucea Rosie poate fi o sansa pentru cei care vor sa lucreze in strainatate in aceste domenii.

La Gala aceasta ati numi-o Ambasador al CRR pe Iuliana Tudor. De ce pe ea si care sunt obligatiile pe care le va avea de acum inainte?
M.G.: Iuliana Tudor este primul Ambasador al Crucii Rosii Romane. Toti cei de la Crucea Rosie am fost impresionati de daruirea ei si de tenacitatea ei. Este de remarcat gradul ei de implicare… cat de mult ii pasa! In tot acest timp nu a venit doar sa filmeze pentru emisiuni, ci s-a implicat – vorbeste cu victimele, ne urmeaza prin tara, se gandeste la proiecte noi… este unul dintre cei mai sufletisti voluntari ai Crucii Rosii. Este vedeta de televiziune si face astfel Crucii Rosii un serviciu de imagine. Pentru toate acestea am vrut sa o recompensam si, de ce nu, sa o obligam: va trebui sa sustina Crucea Rosie conform documentului pe care il va primi de la noi impreuna cu medalie-insigna pe care o poate purta tot timpul. Este semnul ca a devenit Ambasador al Crucii Rosii Romane!

Iuliana Tudor, despre distinctia de Ambasador al CRR

'Televiziunea m-a apropiat de Crucea Rosie. Recunosc, a existat intai o curiozitate profesionala in legatura cu proiectele desfasurate de voluntarii de aici. M-am intrebat atunci ce le da putere oamenilor care-si daruiesc timpul si priceperea pentru CRR. I-am urmat la cateva actiuni. Atunci am inteles: minunea de a salva o viata! Raed Arafat spunea odata ca, cine salveaza o viata, salveaza o lume-ntreaga! Alaturi de Crucea Rosie Romana am inteles sensul acestor cuvinte. Crucea Rosie Romana protejeaza demnitatea umana si schimba in bine realitatea din Romania. Urmandu-i la cateva actiuni, am lasat microfonul jos si am oprit camera de filmat. Asa am devenit voluntar. Apoi am continuat sa sprijin proiectele CRR. An de an, cu fiecare Gala, am devenit un om mai bun, un om mai implicat. M-a emotionat momentul de la Gala de anul acesta, cand dna Mihaela Geoana, Presedintele Crucii Rosii Romane, mi-a pus in maini nu numai distinctia de Ambasador al ci si o mare responsabilitate – aceea de a face cunoscute principiile CRR. Sunt recunoscatoare si onorata si sper ca impreuna sa aducem in atentia oamenilor proiecte care sa le schimbe viata in bine! Le multumesc celor care au votat. La sfarsitul serii s-au strans 15.000 de euro din donatiile prin sms si apel Romtelecom. Se adauga si donatiile din partea partenerilor si a catorva firme… aproximativ 20.ooo de euro'.

Iuliana Tudor a reusit sa prezinte telespectatorilor si cateva date, puse la dispozitie de Mihaela Geoana:

- Mihaela Geoana este de 5 ani Presedintele Societatii Romane de Cruce Rosie. Mihaela Geoana a declarat ca primele probleme cu care s-a confruntat mandatul sau au fost problemele de subfinantare si lipsa de informare in randul romanilor.

- Sursele de finantare ale Crucii Rosii Romane sunt: bugetul de stat, proiecte europene, donatii individuale (de la persoanele fizice sau juridice).

- Crucea Rosie Romana are peste 60.000 de voluntari, 6030 membri cotizanti, 47 de filiale si 120 de angajati. Cu toate acestea, resursa umana este cea mai mare problema a CRR.

- Crucea Rosie Romana este impartita in departamente: Departamentul de Interventii in caz de Dezastre, Departamentul Social, Departamentul de Educatie pentru Sanatate si Departamentul de Voluntariat.

- Principalele Campanii pe care CRR le-a desfasurat au fost: Asistenta pentru varstnici (67 de proiecte care au strans 150.000 de euro. Au fost 5.200 de beneficiari directi si 15.000 de beneficiari indirecti), Banca de Alimente (s-au strans 553 tone de alimente, au lucrat 13.000 de voluntari si au fost 81.000 de beneficiari), Interventii in caz de canicula, inundatii si inzapeziri, Ajutor pentru dezastrele din Haiti, China, Japonia.

×
Subiecte în articol: ambasador crucea rosie iuliana tudor