x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator JAFUL DE LA CASA DE SCHIMB DIN BRAŞOV/Gorbunov iese din ring, intră Gribenco

JAFUL DE LA CASA DE SCHIMB DIN BRAŞOV/Gorbunov iese din ring, intră Gribenco

de Libiu Mateescu    |    26 Feb 2009   •   00:00
JAFUL DE LA CASA DE SCHIMB DIN BRAŞOV/Gorbunov iese din ring, intră Gribenco

Cel de-al doilea Serghei, cu numele de familie Gribenco, prezentat de Gorbunov ca fiind "fratele" său Ionuţ, a fost adus ieri la Braşov şi a devenit, după primele indicii, principalul suspect  în atacul petrecut exact acum o lună la o casă de schimb valutar din Braşov.



Asta, mai ales după ce testul ADN realizat de IML Bucureşti a infirmat prezenţa lui Gorbunov la locul atacului armat, ca trăgător, profilul ADN al basarabeanului nepotrivindu-se cu cel recoltat din sângele prezent pe resturile geamului lateral al autovehiculului atacat cu focuri de armă.

GORBUNOV NU A TRAS!
Surse confidenţiale din Institutul de Medicină Legală Bucureşti ne-au declarat în exclusivitate că profilul ADN recoltat din resturile maşinii VW Polo, atacată cu focuri de armă de criminal, nu corespunde cu cel al lui Gorbunov, ipoteză susţinută şi de Jurnalul Naţional la două zile după atac. La faţa locului dublei crime au fost găsite, alături de probele biologice ale celor doi angajaţi ai casei de schimb valutar, şi urme biologice cu un ADN diferit de cel al braşovenilor împuşcaţi, care au fost atribuite trăgătorului, probabil lăsate de acesta în timp ce smulgea geanta cu bani de pe bancheta din spate. O altă expertiză ADN, mai elaborată, urmează să fie finalizată de IML Bucureşti, fiind comparat ADN-ul suspect de la locul crimei cu  cel recoltat din probele biologice (sânge, transpiraţie, salivă, amprente, diverse secreţii, fire de păr etc.) luate de pe hainele, încălţămintea şi alte obiecte ridicate din casa în care locuia Gorbunov împreună cu grupul de basarabeni. De asemenea, urmează să fie comparat şi ADN-ul lui Gribenco cu cel al atacatorului, moment în care participarea basarabeanului în jaful armat va fi clarificată pe deplin. Gorbunov va rămâne deocamdată suspect doar în ce priveşte o posibilă complicitate la atacul armat.

PRINS ŞI ÎNCĂTUŞAT
Basarabeanul Serghei Gribenco, "fratele" lui Serghei Gorbunov, urmărit general în România şi Moldova, dar căutat şi în Ucraina, este, după toate cercetările preliminare, prezumptivul asasin de la Casa de schimb Candy. Adus în puterea nopţii la sediul IPJ Braşov de la Ploieşti, dus la sediul Parchetului şi înapoi, Gribenco s-a conversat cu poliţiştii şi cu procurorii braşoveni înainte de a fi asistat de un avocat, începând de la 1:00 noaptea până ieri-dimineaţă, în cursul zilei de ieri discutând şi cu alţi procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov. Nefiind ieri pus sub acuzare în acest caz, Gribenco a fost tratat de criminalişti cu foarte mare atenţie, având în vedere periculozitatea şi pregătirea specială de care dispune basarabeanul. Dosarul principalului suspect în cazul dublului asasinat de la casa de schimb, în care şi-au pierdut viaţa doi braşoveni, iar un al treilea şi-a pierdut un ochi, este extrem de gros.


Gribenco, asasin?

Serghei Gribenco a fost prins, marţi, la Ploieşti, după ce anchetatorii au filat mai multe zile casa în care acesta se ascundea de aproximativ o săptămână. Imobilul aparţine ghicitoarei Norvegia, care face parte din clanul lui Ciucurica, cunoscut de altfel în lumea interlopă. Se pare că Gribenco se ştia cu membri ai acestei familii după ce, de mult timp, jucau împreună la cazinou.

La descinderea efectuată în cartierul Malu Roşu, pe Strada Enăchiţă Văcărescu din Ploieşti, au participat zeci de poliţişti, lucrători de la Intervenţie Rapidă şi SRI. La ora 18:00, anchetatorii au dat buzna în casa în care se ascundea Gribenco. Acesta era singur în momentul capturării, nu a opus rezistenţă şi nu avea asupra lui arme. Zona a fost imediat încercuită, iar cinci străzi din jurul imobilului respectiv au fost blocate. La ora 21:30, sub escortă, Gribenco a fost dus la Braşov.

A fost audiat neoficial de procurorii şi poliţiştii braşoveni în două reprize, una noaptea trecută, iar a doua în timpul zilei de ieri, rămânând în arestul Poliţiei. Neavând avocat, el nu a fost audiat oficial, iar anchetatorii nu l-au transportat la sediul Parchetului, întrucât probele împotriva lui Gribenco sunt în curs de constituire. Deocamdată se pare că basarabeanul a negat orice implicare în atacul armat de la casa de schimb valutar, deşi fusese văzut chiar cu o seară înainte în Braşov. Procurorii braşoveni sunt rezervaţi în declaraţii publice, preferând să strângă toate probele care îl pot incrimina pe Gribenco, printre care şi regina probelor materiale, expertiza ADN, care va fi gata în aproximativ o săptămână. În paralel sunt analizate şi posibilele implicări în atacul armat ale celorlalţi basarabeni care locuiau sau tranzitau prin locuinţa lui Gorbunov, în special urmărindu-se expertizele ADN, care încă nu au fost definitivate de IML Bucureşti.

Mai mult, victima rămasă în viaţă, Răzvan Grasin, a declarat criminaliştilor că l-ar fi văzut pe Gribenco când a tras în el, în seara atacului armat, susţine un apropiat al rănitului. Testul ADN al noului principal suspect va clarifica vinovăţia acestuia. De reţinut este faptul că Răzvan a fost prima persoană în care s-a tras în noaptea atacului şi este protejat prin Programul de Protecţie al Martorilor.



Recidivist urmărit

Serghei Gribenco (foto) are două condamnări la activ pe teritoriul României, ambele de patru ani şi şase luni, pentru furt şi înşelăciune. A fost dat în urmărire generală şi internaţională în 2002 şi în 2005, inclusiv de Tribunalul Cluj. Nu a făcut nici o zi de puşcărie şi a intrat în atenţia autorităţilor române şi moldovene după ce a cumpărat ilegal un pistolet din Moldova, căutat în locuinţa lui Gorbunov, în urma percheziţiilor masive desfăşurate de procurori şi de poliţiştii braşoveni, fiind considerat chiar de ministrul Internelor, Dan Nica, un infractor extrem de periculos şi de bine pregătit, inclusiv în domeniul informaţiilor.

×
Subiecte în articol: casa observator gorbunov gribenco