x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Numele unui celebru creator de modă român, în scandalul tablourilor furate din Olanda. Două picturi ar fi fost evaluate în România

Numele unui celebru creator de modă român, în scandalul tablourilor furate din Olanda. Două picturi ar fi fost evaluate în România

25 Ian 2013   •   10:44
Numele unui celebru creator de modă român, în scandalul tablourilor furate din Olanda. Două picturi ar fi fost evaluate în România

Noi informaţii în dosarul privind "Jaful secolului". Două dintre cele şapte tablouri furate de la muzeul din Rotterdam au fost văzute în România. Este vorba de două picturi de Matisse, evaluate la 60 de milioane de euro.

Potrivit Antena3, asistentul manager al creatorului de modă Cătălin Botezatu, alături de un cetăţean din Republica Moldova s-ar  fi întâlnit cu omul de afaceri Constantin Dinescu la o prezentare de modă. Cei doi ar fi propus omului de afaceri să cumpere cele două tablouri. Acesta s-ar fi atătat interesat de afacere, dar a cerut ajutorul unui expert. După evaluare, văzând că cele două tablouri erau originale şi presupunând că sunt de patrimoniu şi ar fi fost furate, Dinescu a refuzat să le cumpere.










Principalii suspecţi în acest caz, Mihai-Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru, au fost arestaţi preventiv pe 22 ianuarie, în urma unei decizii a Judecătoriei Sectorului 5, ei fiind acuzaţi că au sustras şapte tablouri de mare valoare, semnate Henri Matisse, Paul Gaugain şi Claude Monet, din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, în valoare de 300 de milioane de euro.

Cei trei români au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile.

Cele şapte capodopere furate sunt "Tête d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" şi "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" şi "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Furtul s-a produs în noaptea de 15 spre 16 octombrie, în jurul orei locale 3.00, potrivit poliţiei olandeze

"În motivarea referatului procurorilor s-a arătat că, în cursul anului 2012, inculpaţii, împreună cu alte persoane, s-au asociat în vederea săvârşirii de infracţiuni şi au sprijinit membrii grupării să sustragă în noaptea de 15/16 octombrie 2012 din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda, un număr de şapte tablouri de mare valoare (printre care se numără tablouri ale pictorilor Henri Matisse, Paul Gaugain, Claude Monet), prejudiciul cauzat părţii vătămate - Fundaţia Triton, la valoarea de asigurare, fiind de aproximativ 18 milioane euro. Menţionăm că inculpaţii au fost identificaţi pe teritoriul României, fiind emise ordonanţe de reţinere la data de 21 ianuarie 2013", se arată în motivarea instanţei.

Cei trei au locuit o perioadă în Olanda, sunt de origine din judeţul Tulcea şi au fost reţinuţi în România, fiind denunţaţi autorităţilor de o fostă iubită a lui Mihai-Alexandru Bitu.

În prezent, o echipă de poliţişti olandezi şi un procuror din această ţară au venit în România pentru a ajuta la desfăşurarea anchetei.

×