"Alianța Nord-Atlantică este pregătită să apere România!", a spus Stoltenberg, în urma întrecederii.
Acesta a respins acuzațiile Rusiei privind intenția Ucrainei de a pregăti un atac radioactiv iar "NATO nu va fi intimidată sau împiedicată să ofere sprijin Ucrainei și să-i susțină dreptul la autodeterminare cât timp este nevoie".
Totodată, el a mai spus că forțele ucrainene devin tot mai puternice iar NATO continuă să-și consolideze propria apărare.
"Vorbim de întărirea prezenței NATO de la Marea Neagră la Marea Baltică cu avioane, pentru ca cerul Europei să fie în siguranță. În România sunt mii de soldați americani, belgieni, olandezi și francezi pentru a împiedica agresiunea (rusă) iar aceste trupe transmit un mesaj foarte clar: NATO este pregătită să apere România și pe toți ceilalți aliați.", a precizat oficialul NATO, care a mai spus că regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru aliați, dar și pentru Georgia și Ucraina.
Stoltenberg a acuzat Rusia că "a transformat părți din Marea Neagră în zone de război, rachete lansate de pe nave rusești au lovit orașe ucrainene și timp de luni de zile forțele rusești au blocat navele ucrainene, provocând cea mai mare criză alimentară din ultimii ani".
În acest context, el a cerut Rusiei să reînoiască acordul privind exporturile de cereale din Ucraina, în contextul în care șeful diplomației ruse, Serghei Șoigu, a afirmat, zilele trecute, că Rusia s-ar putea să nu mai dorească prelungirea acestuia, acuzând că partea din acord privind exporturile de îngrățăminte și cereale din Rusia, nu a fost respectat.
Premierul Nicolae Ciucă și-a exprimat "îngrijorarea cu privire la efectele pe termen lung ale comportamentului agresiv și iresponsabil al Rusiei la adresa securității transatlantice și a stabilității globale" și a Țsubliniat necesitatea ca NATO să continue să monitorizeze îndeaproape situația în zona Mării Negre".
"Implementarea deciziilor la summit-ul de la Madrid pentru consolidarea posturii aliate inclusiv pe Flancul Estic și în țara noastră este crucială. Crearea grupului de luptă sub conducerea Franței, la care contribuie contingente din Olanda și Belgia, reprezintă o expresie concretă a acestei decizii și o dovadă a solidarității și unității care caracterizează Alianța", a spus prim-ministrul român.
El a anunțat decizia ca României de a contribui la Fondurile Voluntare NATO pentru Ucraina, Republica Moldova și Georgia.
"Am accentuat că Republica Moldova şi Georgia, partenerii noştri cei mai vulnerabili ca efect al războiului Rusiei contra Ucrainei, au nevoie de susţinerea noastră. În acest sens, am prezentat decizia României de a contribui financiar la Fondurile Voluntare NATO dedicate acestor state, cu 1.300.000 dolari (400.000 dolari pentru Ucraina, 600.000 dolari pentru Republica Moldova, 300.000 dolari pentru Georgia). Toate aceste contribuţii reprezintă o reflectare practică a importanţei speciale acordate de România, în mod constant, politicii NATO de parteneriate", a spus Nicolae Ciucă.