x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator JERTFELE HUILEI / Încă o zi de doliu în Vale

JERTFELE HUILEI / Încă o zi de doliu în Vale

de Monalise Hihn    |    20 Noi 2008   •   00:00
JERTFELE HUILEI / Încă o zi de doliu în Vale

Ieri, din nou, Valea Jiului a fost în doliu. Din nou pământul şi-a cerut jertfele. Jertfele huilei. Din nou minerii cu lacrimi în ochi au săpat gropi pentru ortacii lor. Alţi patru mineri, care şi-au pierdut viaţa în accidentul de la mina Petrila, au fost înmormântaţi ieri.



Elekes Attila, de 35 de ani, Mateş Dan, de 35 de ani, Puian Nicolae, de 36 de ani, şi Frăţilă Daniel, de 38 de ani, au lăsat în urmă patru copii orfani. Minerii au fost conduşi pe ultimul drum de rude, prieteni, practic de două oraşe înmărmurite de durere: Petrila şi Petroşani. Trei din ortaci s-au întors în pământ la Petrila, iar un al patrulea îşi doarme somnul de veci la Petroşani. Alţi patru mineri vor fi înmormântaţi astăzi. Este vorba despre Brad Iosif, inginer-şef producţie (44 ani), Moş Silviu, miner-şef schimb, sector I (36 ani), Şipoş Cristian, miner, Sector I (34 ani), şi Vişan Trandafir, adjunct-şef Sector I (40 ani). Activitatea la mina Petrila ar putea fi reluată luni, 24 noiembrie. Potrivit directorului de Sănătate şi Securitate în Muncă din cadrul Companiei Naţionale a Huilei, Petru Drăgoescu, echipele de intervenţie lucrează la izolarea zonei cu probleme, operaţiuni care au început după ce victimele exploziei au fost scoase din subteran.

Cei şase mineri internaţi la Spitalul de Urgenţă Petroşani au fost externaţi, ieri după-amiază, întrucât evoluţia stării lor de sănătate a fost bună. Pe de altă parte, marţi seară, la spital s-a prezentat un alt miner care se afla în subteran în timpul exploziei, dar care nu a fost la medic imediat după accident şi care a fost internat pentru a fi supravegheat medical. Unul dintre minerii rămaşi în spital este Sorin Holingher, inginer în cadrul Serviciului de Securitate şi Sănătate în Muncă din cadrul CNH Petroşani, al cărui frate a fost înmormântat marţi.

ANCHETA CONTINUĂ,
zeci de persoane au fost audiateMinistrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat ieri că a declanşat un control la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara, pentru a stabili dacă reprezentanţii instituţiei şi-au îndeplinit corect atribuţiile privind verificarea condiţiilor de muncă pentru mineri. Mariana Câmpeanu a precizat că ITM efectuează verificări o dată pe trimestru, ultima din domeniul minier având loc în luna septembrie. Ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse a adăugat că cei de la conducerea minei Petrila ar fi trebuit să anunţe de la 7 noiembrie inspectorii ITM Hunedoara despre deschiderea noului abataj. Demnitarul a mai spus că în prezent inspecţia declanşată de Ministerul Muncii la ITM Hunedoara este în plină desfăşurare. În paralel, comisia de anchetă continuă audierile. Potrivit şefului ITM Petroşani, Ileana Bodea, au fost audiate până acum zeci de persoane.

×
Subiecte în articol: observator