x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Judecător arestat pentru o mită de 15.000 de euro

Judecător arestat pentru o mită de 15.000 de euro

de Violeta Fotache    |    08 Iun 2010   •   00:00

Magistratul Bogdan Diaconescu de la Tribunalul Dolj a traficat libertatea unor inculpaţi. Şpaga de 45.000 de euro s-a împărţit între avocaţi şi judecători.

Judecătorul Bogdan Marius Diaconescu, de la Tribunalul Dolj - Secţia penală, reţinut de procurorii DNA Craiova într-un dosar de corupţie, a fost arestat ieri preventiv de magistraţii Curţii de Apel Craiova, pentru 29 de zile, sub acuzaţia de luare de mită. Măsura a fost dispusă în acelaşi dosar în care au fost deja arestaţi doi avocaţi şi magistratul Laurenţiu Anghel.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), la data de 5 mai 2010, judecătorul Diaconescu "a primit prin intermediul altor persoane (coinculpaţi în prezentul dosar) suma de 15.000 euro, de la trei denunţători judecaţi în stare de arest preventiv într-un dosar penal" ce-i fusese repartizat spre judecare chiar magistratului Diaconescu. "Banii au fost primiţi de judecătorul Diaconescu Marius Bogdan pentru ca, în schimb, să dispună judecarea celor trei denunţători în stare de libertate, iar în final să le dea o pedeapsă blândă pentru faptele pentru care sunt judecaţi", se arată în comunicatul DNA. "Banii au fost primiţi de judecătorul Diaconescu Marius Bogdan prin intermediul colegului său Anghel Laurenţiu Traian, judecător la aceeaşi instanţă, în baza unei înţelegeri anterioare, după ce, în aceeaşi zi, a modificat sentinţa penală reducând de la cinci la patru ani închisoare pedeapsa aplicată iniţial celor trei denunţători pe care îi judeca", se mai arată în comunicat. Anchetatorii anticorupţie mai susţin că cei 15.000 de euro reprezintă doar o parte din totalul de 45.000 de euro, cât au fost pretinşi de la denunţători şi primiţi de avocatul Ion Militaru, desigur, printr-un intermediar.

"Diferenţa de 30.000 de euro a fost împărţită după cum urmează: 25.000 euro - avocaţii Militaru Ion (Baroul Olt)  şi Ciucă Octavian Tiberius (Baroul Dolj) şi 5.000 - judecătorul  Anghel Laurenţiu Traian", au mai precizat anchetatorii. Cei trei au fost arestaţi la 6 mai 2010 pentru infracţiunile de trafic de influenţă, respectiv trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită.

Arestarea judecătorului Diaconescu s-a făcut cu încuviinţarea dată de Consiliul Superior al Magistraturii.

×
Subiecte în articol: observator