x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jurnalista azeră Khadija Ismayilova, câştigătoarea Premiului Guillermo Cano/ UNESCO în 2016

Jurnalista azeră Khadija Ismayilova, câştigătoarea Premiului Guillermo Cano/ UNESCO în 2016

09 Apr 2016   •   11:09
Jurnalista azeră Khadija Ismayilova, câştigătoarea Premiului Guillermo Cano/ UNESCO în 2016

Jurnalista azeră Khadija Ismayilova a fost desemnată câştigătoare a Premiului Guillermo Cano/ UNESCO pentru libertatea presei de un juriu independent format din profesionişti în media, a anunţat Ljiljana Zurovac, preşedinta juriului, conform unesco.org. 

''Khadija Ismayilova merită pe deplin acest premiu şi mă bucur să văd că profesionalismul şi curajul său sunt recunoscute'', a transmis Ljiljana Zurovac, potrivit comunicatului UNESCO care a anunţat câştigătorul pe 2016 al Premiului Guillermo Cano/ UNESCO pentru libertatea mondială a presei. 

Ismayilova, jurnalistă independentă şi colaboratoare a serviciului azer al Radio Europa Liberă, a fost închisă în decembrie 2014, iar în septembrie 2015 a fost condamnată la şapte ani de închisoare, fiind acuzată de acţiuni care fac trimitere la abuzul de putere şi evaziune fiscală. 

Premiul va fi decernat cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei la 3 mai, ceremonia fiind găzduită în acest an de Finlanda. 

Premiul Guillermo CANO/ UNESCO pentru Libertatea Presei a fost înfiinţat în 1997 la iniţiativa Comitetului Executiv UNESCO şi are ca scop să onoreze o persoană, organizaţie sau instituţie care a adus o contribuţie remarcabilă la ocrotirea şi promovarea libertăţii presei, oriunde în lume şi mai ales atunci când acest lucru a fost realizat în faţa pericolului. Premiul, în valoare de 25.000 de dolari, poartă numele jurnalistului columbian Guillermo Cano Isaza, care a fost asasinat în 1987 în faţa sediului ziarului ''El Espectador'' la care lucra, pentru că a denunţat activităţile traficanţilor de droguri din ţara sa. Premiul este finanţat de Fundaţia Cano (Columbia) şi de Fundaţia Helsingin Sanomat (Finlanda).

 

Sursa: AGERPRES

×