x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Justiţia, la un pas de blocaj

Justiţia, la un pas de blocaj

de Violeta Fotache    |    17 Apr 2009   •   00:00
Justiţia, la un pas de blocaj
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Subfinanţarea sistemului judiciar aduce justiţia la un pas de colaps, magistraţi şi grefieri de la mai multe instanţe şi asociaţii profesionale protestând de câteva zile.



Consiliul Superior al Magistraturii cere judecătorilor, procurorilor şi personalului auxiliar "calm" şi "raţiune", iar Guvernului şi Parlamentului să trateze justiţia ca pe o prioritate naţională.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, au fost convocaţi ieri de premierul Emil Boc la o şedinţă după Paşti, la 21 aprilie, pentru a discuta problemele sistemului judiciar şi a găsi posibile soluţii pentru rezolvarea lor.

Măsura vine după ce miercuri, în şedinţa de Guvern, ministrul Predoiu a explicat pe scurt "problemele serioase cu care se confruntă sistemul judiciar, sub aspectul crizei de resurse umane, subfinanţarea şi cadrul normativ incoerent rezultat din legislaţia lacunară şi depăşirea limitelor autorităţii judecătoreşti în rezolvarea litigiilor privind salarizarea, precum şi soluţiile posibile pentru rezolvarea situaţiei", potrivit comunicatului Ministerului Justiţiei.

Angajaţii din personalul auxiliar al instanţelor au protestat în ultimele zile în mai multe oraşe din ţară, ei cerând plata sporurilor salariale conform deciziilor judecătoreşti obţinute în acest sens.

Chiar şi ieri, peste 100 de grefieri şi personal auxiliar au protestat în holul Curţii de Apel Cluj, nemulţumiţi pe de o parte că nu-şi primesc drepturile salariale, iar pe de alta, pentru că Ministerul Justiţiei ar fi trimis o adresă prin care "se solicită sancţionarea grefierilor care participă la diverse forme de protest ce vor fi anunţate", potrivit unui grefier sub protecţia anonimatului.

Ministrul le-a spus luni sindicaliştilor că nu pot fi făcute plăţile, deoarece s-ar pune în pericol acordul încheiat de România cu Fondul Monetar. Potrivit preşedintelui FNS "Projust", Ştefania Teleman, dacă sindicaliştii nu primesc până vineri un răspuns de la Ministerul Muncii, în condiţiile în care au demarat procedura pentru declanşarea grevei, vor intra în grevă de avertisment chiar marţi, ceea ce înseamnă că timp de cinci zile activitatea personalului auxiliar şi conex din instanţe ar putea fi întreruptă total timp de două ore.

PRIORITATE
"Sistemul judiciar în ansamblu nu poate fi independent şi funcţional dacă nu se asigură resursele financiare necesare funcţionării acestuia. (...) Celelalte două puteri ale statului să înţeleagă şi să-şi asume că se impune tratarea justiţiei ca o prioritate naţională şi dincolo de nivelul declaraţiilor, prin alocaţii bugetare adecvate şi norme concrete", a spus preşedintele CSM, Virgil Andreieş.

Oficialul a îndrumat salariaţii din sistem la calm şi raţiune, altfel escaladarea situaţiei va fi în detrimentul milioanelor de cetăţeni pe care justiţia îi deserveşte. CSM a convoncat asociaţiile profesionale la o întâlnire miercuri, iar joi situaţia va fi analizată în plenul CSM.

×
Subiecte în articol: observator