x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Justitie - Alegeri cu bruiaj si circ la CSM

Justitie - Alegeri cu bruiaj si circ la CSM

de Miruna Pasa Petru    |    12 Ian 2007   •   00:00
Justitie - Alegeri cu bruiaj si circ la CSM

VOT - Anton Pandrea si nicolae dan Chiujdea, noii sefi ai CSM
Judecatorul Anton Pandrea si tanarul procuror Nicolae Dan Chiujdea sunt noii sefi ai Consiliului Superior al Magistraturii. Sedinta pentru bilant si alegeri a fost pigmentata de replici taioase, dar si de strigatele din strada ale catorva membri ai Asociatiei Victimelor Magistratilor.
VOT - Anton Pandrea si Nicolae Dan Chiujdea, noii sefi ai CSM
Judecatorul Anton Pandrea si tanarul procuror Nicolae Dan Chiujdea sunt noii sefi ai Consiliului Superior al Magistraturii. Sedinta pentru bilant si alegeri a fost pigmentata de replici taioase, dar si de strigatele din strada ale catorva membri ai Asociatiei Victimelor Magistratilor.

Cei doi magistrati au fost alesi ieri pentru a conduce Consiliul pe o perioada de un an, asa cum spune Constitutia Romaniei. Desi se anunta a fi o zi a candidaturilor-surpriza, Anton Pandrea si Nicolae Chiujdea au fost, pana la urma, singurii membri ai CSM care si-au depus candidaturile pentru functiile de presedinte si vicepresedinte. Pandrea a primit toate voturile magistratilor, cu exceptia unei abtineri, dar si "binecuvantarea" presedintelui tarii, care i-a urat acestuia succes chiar inainte ca magistratul sa-si fi anuntat candidatura. Chiujdea a avut 13 voturi pentru si trei impotriva.

CRITICI. Anton Pandrea a facut parte din Completul Rosu care a blocat in 1995 retrocedarea caselor nationalizate. Putin timp dupa ce fostul presedinte Ion Iliescu se exprimase, in 1994, in favoarea chiriasilor din aceste imobile nationalizate in anii ’50, fostul procuror general Vasile Manea Dragulin a cerut Curtii Supreme de Justitie o decizie privind competenta instantelor de a judeca dosarele privind retrocedarea caselor nationalizate. Prin Hotararea nr. 1 din 2 februarie 1995, 21 de judecatori din CSJ au votat ca instantele nu mai au acest drept. Ca urmare a deciziei, au fost declansate recursuri in anulare pe banda rulanta, iar proprietarii cu sentinte definitive de repunere in posesie au fost din nou deposedati.

Sedinta, condusa de presedintele Traian Basescu, nu a linistit deloc cunoscutul conflict dintre ministrul Justitiei, Monica Macovei, si Consiliu. Fostul presedinte al CSM, judecatorul Dan Lupascu, a criticat din nou comportamentul ministrului Justitiei, care nu o data a aruncat asupra magistratilor invinuiri de coruptie si neprofesionalism. "M-am saturat de revolutii si reforme. Vreau normalitate, in care sa-mi fac meseria, nu experiente periodice in care oameni noi vin si schimba coduri, legi si o luam de la capat. Acest nihilism total este de rau augur si vom simti asta multi ani de acum incolo", a declarat Lupascu. Nici presedintele Instantei Supreme, Nicolae Popa, nu s-a lasat mai prejos: "A cultiva aceasta neincredere este extrem de periculos. Sa lasam dorinta de a aparea deodata la toate posturile de televiziune si sa ne concentram asupra lucrurilor importante."

CONTRAATAC. Monica Macovei a incercat sa arunce pisica moarta inapoi in curtea magistratilor: "Nu vom putea rezolva problemele daca le tinem ascunse. Eu inteleg ca e mai usor sa nu fii criticat, dar haideti, magistratii nu sunt niste flori firave care se rup la primul vant. Ei sunt puternici si trebuie sa reziste si la asemenea critici, pentru ca asta-i viata", a sustinut ministrul.

Judecatorul Andries i-a dat replica: "In ultimii sase ani asistam continuu la punerea in scena a basmului Scufita Rosie, in care ministrul Justitiei este personajul pozitiv, iar CSM este bau-bau. Dumnezeule, pana cand cel care are o parere diferita de cea a ministrului Justitiei este dusmanul reformei si este atacat ".

CIREASA DE PE TORT. Ca niciodata pana acum, Traian Basescu a schimbat macazul si i-a felicitat pe membrii CSM pentru evolutia muncii lor. Presedintele a admis inclusiv faptul ca in urma cu cateva luni a gresit criticand Justitia pentru lipsa ei de credibilitate. "Am putut vedea rapoartele intocmite de experti ai Uniunii. Am citit despre profesionalismul magistratilor romani si corectitudinea actului de justitie. A fost ca un dus rece, pentru ca si eu credeam, ghidandu-ma dupa petitiile primite, ca justitia romana nu este credibila. Daca informatiile mele sunt corecte, se pare ca 65%-70% dintre justitiabili considera ca procesele in care au fost implicati au fost judecate corect." Basescu a atacat dur si "discreditarile gratuite" ale Justitiei de la nivelul politicienilor, dar a cerut si Consiliului sa fie dur cu abaterile comise de magistrati.

BASESCU, DERANJAT DE MITING
Dan Marinescu/JURNALUL NATIONAL
PROTEST SPONTAN. Cativa nemultumiti au intrerupt sedinta CSM
Cativa membri ai Asociatiei Victimelor Magistratilor au reusit ieri sa-l enerveze la culme pe seful statului aflat la sedinta CSM. Tocmai cand procurorul general, Codruta Kovesi, amintea problemele anchetatorilor, au inceput sa se auda din strada voci din ce in ce mai puternice. Presedintele a comentat suparat "lipsa de respect fata de CSM" si a intrerupt sedinta pana cand protestatarilor le-a expirat autorizatia. Primaria Capitalei a precizat ieri ca protestul a fost autorizat legal, iar SPP a transmis ulterior ca seful statului a fost informat despre miting si a apreciat activitatea ca "legala si in spiritul democratiei".

×
Subiecte în articol: observator