x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Justitie - Dreptate la kil

Justitie - Dreptate la kil

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    27 Mar 2006   •   00:00
Justitie - Dreptate la kil

Justitia continua sa fie un "calcai al lui Ahile" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National pro-pune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din "saptamana judiciara" ce tocmai s-a incheiat.

Povestile judiciare ale ultimelor sapte zile au aratat ca, uneori in Romania, dreptatea pare a fi impartita cu talgere diferite. Fiecare dintre "eroii" cazurilor care ne-au captat atentia pare sa fi avut alt cantar atunci cand a fost "masurat" de doamna oarba.

CEDO, CAND SI CAND. Cand e vorba despre principii de drept, acestea trebuie respectate cu sfintenie, indiferent de personajele in discutie. Altfel s-a intamplat insa cu aplicarea regulilor fundamentale din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Luni, Curtea de Apel Bucuresti nu a tinut cont de articolul 3 al CEDO si l-a mentinut pe inculpatul Omar Hayssam in arestul preventiv, chiar daca asta echivaleaza cu tratamente inumane aplicate unui bolnav de cancer. Miercuri insa Curtea de Apel Suceava a respectat articolul 6 din Conventie si l-a eliberat pe omul de afaceri harghitean Csibi Istvan, pe motiv ca el a stat arestat dincolo de un termen rezonabil.

DA SI BA LA APARARE. Dreptul la aparare i-a folosit omului de afaceri Marian Alexandru Iancu pentru a obtine o amanare considerabila a dezbaterii arestarii sale. El nu a mai putut functiona insa si in cazul clanului Rosca, pentru ca dosarul trebuia judecat in interiorul celor 24 de ore pentru care cei 14 inculpati fusesera retinuti. Nu ca am tine partea unor inculpati acuzati de crima organizata, cu violente iesite din comun, dar consideram ca si criminalitatea economico-financiara este la fel de grava.

DREPTATE CU CUTITUL. A-ti face dreptate singur este unul dintre cele mai grave lucruri care se pot intampla intr-un stat de drept. Omul de afaceri iesean Alexandru Chitaru a facut joi un asemenea gest. El nu are nici o scuza pentru faptul ca a injunghiat un inalt functionar al statului, in biroul acestuia. Chiar daca "nea Alecu" a incercat sa-si explice pornirea criminala prin nemultumirea creata in cei cinci ani de cand alearga sa-si puna in executare hotarari judecatoresti de improprietarire. Autointitulat lider al mai multor tarani aflati in litigiu cu statul pentru terenuri din podgoria Cotnari, Alecu Chitaru a fost arestat preventiv, pentru 25 de zile, sub acuzatia de tentativa de omor calificat asupra sefului ADS, Barna Tanczos.

TELEGRAFIC. Adrian Nastase a cazut in plan secund la Departamentul National Anticoruptie (DNA), luni, dar a scapat de controlul averii la Instanta Suprema. Impotriva fostului sef al Secretariatului General al Guvernului, senatorul Serban Mihailescu, supranumit "Micki Spaga", a inceput urmarirea penala pentru ca ar fi primit mita vreo 11 arme. Saptamana a adus si doua condamnari. Una atacabila, in controversatul caz FNA, afacere pentru care fugarul Nicolae Popa a primit 18 ani de inchisoare, iar Maria Vlas, sapte. Cealalta a fost data in dosarul revolutiei de la Cluj, unde maiorul Ilie Dicu a luat 15 ani, mai mult cu cinci ani decat generalul Iulian Topliceanu. Justitia a aratat astfel ca functioneaza, chiar daca dupa 17 ani de la comiterea faptelor.

URGENTA?!
Liber, omul de afaceri Marian Alexandru Iancu (foto), administrator al Grupului VGB, a obtinut miercuri o amanare de opt zile pentru dezbaterea cererii de arestare a sa sub acuzatii grave de crima organizata. Lui i se atribuie un prejudiciu de 2.700 de miliarde lei vechi, pe care l-ar fi creat impreuna cu Ovidiu Tender, prin inselaciune, evaziune si spalare de bani. Altfel sta cazul clanului Rosca. Aici, procurorii i-au dus miercuri in fata instantei deja retinuti pentru 24 de ore. Dreptul la aparare invocat de cei 14 inculpati nu le-a adus acestora nici o amanare si magistratul a judecat cazul intr-un proces-maraton de peste 14 ore. Caracterul de urgenta al judecarii cererii de arestare nu a functionat si la Iancu.

ATAC
Seful statului, Traian Basescu, a lansat sambata la Cluj-Napoca un alt atac dur la adresa judecatorilor. El a aratat ca "marea nemultumire" vine de la "dosarele deja judecate". "Exista o diferenta uriasa intre viteza cu care se aresteaza unii si dificultatea cu care se aresteaza altii. Este o diferenta de capacitate de trafic de influenta si de bani, atata vreme cat procedurile penale nu se aplica egal", a adaugat Basescu. "Eroarea din sistemul nostru judiciar este ca nu s-a facut curatenie inainte de a-i face inamovibili pe judecatori. Traim cu ce avem", a declarat presedintele Basescu.

Principii CEDO - Omar si Csibi

Romania este de mult semnatara a CEDO, fapt ce presupune aplicarea Conventiei in absolut toate cazurile. Altfel, fiecare roman risca sa plateasca din buzunarul propriu despagubirile la care ne-ar putea condamna Curtea de la Strasbourg. Omul de afaceri Csibi Istvan (foto) a iesit miercuri din arest tocmai pentru ca instanta romaneasca a stabilit ca in cazul lui s-a incalcat principiul rezonabilitatii masurii preventive. El a fost incarcerat in septembrie 2004 pentru fapte de coruptie si este acuzat chiar de constituire de grup infractional. Intre timp a si fost condamnat la cinci ani de inchisoare, dar sentinta nu poate fi pusa in aplicare, deoarece nu este definitiva. Omar Hayssam nu are pana acum nici o condamnare, procesele lui fiind in derulare. El este insa acuzat de terorism. In arestul preventiv a fost depistat cu cancer, operat si are acum nevoie de chimioterapie. Tratamentul nu-i poate fi asigurat in reteaua sanitara a penitenciarelor iar sirianul si-a cerut eliberarea, invocand articolul 3 din CEDO si principiul umanitatii legii penale. Instanta i-a respins insa cererea, desi in cazuri similare CEDO a condamnat deja alte state europene.
×
Subiecte în articol: observator