x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Kitschul monumental: invenţii pascale bucovinene

Kitschul monumental: invenţii pascale bucovinene

de Nicolae R Dărămuş    |    29 Apr 2011   •   13:15
Kitschul  monumental: invenţii pascale bucovinene
Sursa foto: Nicolae R. Dărămuş/

Pe când nimeni nu mai spera şi în ciuda apartenţei sale la PDL, fostul ministru al Culturii , Toader Paleologu, a avut un moment de luciditate decretând:”În cea mai mare parte politicienii sunt dilii.” Consensual, iată că monumentalitatea kitschului – pe altarul comunismului – practicată de Dinel Staicu la Podari, are o vânjoasă replică – pe altarul ortodoxiei de data asta , în evlaviosul judeţ Suceava. Aici năzăririle edililor îşi găsesc un aprig prilej de exhibiţionism pe bani publici, cu prilejul sărbătorilor religioase.Şi, dacă pînă acum preşedintele CJ Gheorghe Flutur nu a avut concurenţă la ouă gigantice, Paştile acestui an au produs o cotitură evidentă în kitschul monumental ortodox din spaţiile publice, semn că relaţile portocaliilor cu divinitatea se şubrezesc.

 

Evlavios spionaj artistic

După giganticul ou de fluture, fătat de mintea unei găini portocalii la Suceava în 2009 ( expus astăzi – culmea prostului gust ! – la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, unde va sta cât va sta la putere PDL-ul, urmând a fi abandonat în bălării, lângă vechea statuie a lui Lenin), după inegalabilul kitsch cu miel şi iepure împăiaţi lângă ou de 2 metri şi pască uriaşă din făină bună, expusă în praful uliţei ( şi păzită de poliţie, să nu se înfrupte din ea , de Paşti, vreun homeless creştin şi flămând), după zecile de ouă din fibră de sticlă ( făcute de o firmă clientelară ) cu care Gheorghe Flutur a împânzit judeţul, iată că în 2011 PNL-ul a ieşit în faţă, rupând hotărât monopolul evlaviei pascale portocalii. Bătălia s-a dus în chiar fieful lui Gheorghe Flutur, la Gura Humorului, unde până astăzi, primarul liberal Marius Ioan Ursaciuc afla an după an că este gazda manifestărilor decise de cetăţeanul de onoare al oraşului, Gheorghe Flutur, întâmplător preşedinte al CJ. Nu se mai poate aşa! – şi-a spus liberalul şi, împreună cu sfetnicii de taină, a plănuit înlocuirea oului de fluture din centrul oraşului (pus pe fân cosit de Flutur) cu ceva absolut original. Original însă tot kitsch, să nu fie prea făţişă fronda. Ideea monumentului a fost ţinută în mare secret (spionii portocalii nu dorm şi ea putea fi furată şi aplicată la judeţ) până în ajunul Paştilor când, brusc, pe piedestalul central au apărut trei lumânari. Ciclopice, din plastic, cu fitilul de sârmă răsucită. Cum condiţia inconturnabilă a kitschului este screamătul artistului de a reda fidel realitatea, cantităţi serioase de spumă poliuretanică...galbenă au ornat lumânările, în chip de ceară albă, prelinsă. Frumos cum nu se mai poate. Aşa au zis, râzând – nu se ştie de ce – şi nişte francezi care nu se mai săturau să pozeze făcătura.

 

Oul plat, uşor de stiuvuit şi transportat

Nici Gheorghe Flutur nu s-a lăsat mai prejos şi, având cuib în întreg judeţul, a ouat o ultimă şi revoluţionară inovaţie: oul plat. Uşor de mânuit, de stivuit, de ambalat şi transportat, oul plat al lui Gheorghe Flutur va revoluţiona tehnica avicolă , aflându-se în deplină armonie estetică şi spirituală cu alte monumente de credinţă: troiţele şi reclamele motoferastraielor Stihl - simbolul despăduririi Bucovinei. După tehnică şi materiale, firma preferată de CJ Suceava, făuritoare a ouălor plate, este cea care a făurit şi brazii de Crăciun ai CJ. Deşi din banul public, pretul de 1000 de euro/ bucată (brad sau ou plat) nu este mare când la mijloc este credinţa ortodoxă.

×
Subiecte în articol: pasti bucovina kitsch gheorghe flutur