x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Klaus Iohannis a anunțat măsurile ce se vor lua după decretarea starii de urgență în România

Klaus Iohannis a anunțat măsurile ce se vor lua după decretarea starii de urgență în România

16 Mar 2020   •   15:09
Klaus Iohannis a anunțat măsurile ce se vor lua după decretarea starii de urgență în România

Președintele Klaus Iohannis anunță că decretul prin care se impune stare de urgență cuprinde măsuri sociale și economice, suspendarea cursurilor în școli și sistem universitar și preuniversitar. Totodată, pot fi plafonate prețurile la servicii, combustibil și medicamente.

"Dacă luăm imediat cele mai drastice măsuri și înțelegem că severitatea lor e pe măsura gravității perioadei. Începând de azi se instituție starea de urgență pe întreg teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile. Pandemia nu poate fi stopată, decât prin măsuri excepționale care au dovedit că au efecte în țările grav afectate. Aceste măsuri vizează și îngrădirea exercitării unor drepturi și libertăți. Oricânt de greu ar fi, aceasta este singura cale prin care salvăm viețile celor dragi, celor de lângă noi", a declarat Klaus Iohannis.

Printre măsurile luate:

-Școlile vor fi închise pentru protejarea copiilor, elevilor și studenților. Activitatea din învățământul universitar și preuniversitar se suspendă

-pe perioada stării de urgență, dacă va fi nevoie, se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la elementele de strictă necesitate, la gaze, alimentare cu apă, carburanți, în limita prețului din ultimele 3 luni dinaintea declarării stării de urgență.

-Serviciile medicale pentru tratarea cazurilor de infectare cu noul coronavirus și a implicațiilor acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României și se suportă din bugetul CNSAS.

Angajatorii și angajații afectați de COVID-19 vor fi sprijiniți prin derogări la măsurile în vigoare. Angajații vor beneficia de protecție socială.

Pe perioada stării de urgență, prevederile legii privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor nu se aplică MApN, angajaților din penitenciare, personalul din instituțiile de sănătate publică. Aceștia au dreptul la o majorare a cuantumului salariului, în situația în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile prevăzute în acea lege.

Președintele a dispus ca în structurile MAI, în unitățile sanitare sau în cele de asistență socială să se poată angaja fără concurs personalul necesar pentru a suplimenta posturile.

Mediafax

 

 

×
Subiecte în articol: klaus iohannis starea de urgenta