x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Acordul-cadru cu privire la o nouă contribuție elvețiană, semnat de Iohannis și Cassis

Acordul-cadru cu privire la o nouă contribuție elvețiană, semnat de Iohannis și Cassis

de Redacția Jurnalul    |    12 Dec 2022   •   22:45
Acordul-cadru cu privire la o nouă contribuție elvețiană, semnat de Iohannis și Cassis

Președintele Klaus Iohannis și președintele Confederației Elvețiene Ignazio Cassis au semnat luni la București Acordul-cadru cu privire la o nouă contribuție a Elveției, de 221 milioane de franci elvețieni, pentru reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene.

Cooperarea economică dintre România și Elveția înregistrează un curs ascendent, a spus Klaus Iohannis la conferința de presă comună susținută cu președintele Confederației Elvețiene Ignazio Cassis.

„Volumul schimburilor comerciale a crescut de mai mult de două ori în ultimii ani, ajungând la 1,76 miliarde de euro în 2021. De asemenea, după primele 9 luni ale anului curent ne apropiem deja de 1,5 de miliarde euro, adică avem o creștere de aproape 24% față de anul trecut. Totodată, Elveția rămâne un investitor important în România, aflat pe locul 10 în topul statelor de origine a investițiilor străine. În continuare, ne vom concentra pe proiecte concrete de interes comun, în domenii precum: cercetare și inovare, energie, securitate cibernetică, educație și formare profesională, sănătate și medicină”, a declarat Iohannis.

Acesta a reiterat în discuțiile cu președintele Confederației Elvețiene aprecierea față de sprijinul pe care Elveția îl acordă obiectivului major al României de integrare în OCDE.

El a salutat semnarea Acordului-cadru între România și Confederația Elvețiană cu privire la o nouă contribuție elvețiană, cea de-a doua, la reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene.

„Contribuția Elveției reprezintă un program complex de cooperare, acoperind 10 arii tematice. România obține din această contribuție peste 221 de milioane de franci elvețieni, pe care îi poate utiliza până în 2029. Am abordat în cadrul discuțiilor de astăzi şi tema securității energetice la nivel european, în special în actualul context extrem de complicat de securitate. România și Elveția au interese comune în implementarea unor soluții concrete la nivelul pieței europene de energie, pentru a asigura atât prețuri corecte, cât și predictibilitate pentru cetățeni și firme în furnizarea de energie.
Vom continua schimburile de opinii și pe viitor, inclusiv în vederea identificării unor oportunități concrete de cooperare, în special cu privire la tranziția energetică”, a mai spus Klaus Iohannis.

Cei doi șefi de stat au mai discutat despre evoluția războiului din Ucraina, impactul său multidimensional, precum și răspunsul statelor noastre.

„Am salutat, în acest cadru, recenta alegere a Elveției pentru primul său mandat de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, în perioada 2023-2024. Obiectivele urmărite de Elveția în cadrul acestui mandat răspund priorităților agendei globale actuale. Printre acestea se află protecția civililor în conflictele armate, relația dintre schimbările climatice și securitatea internațională, precum și creșterea eficienței Consiliului de Securitate”, a mai spus Klaus Iohannis.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: klaus iohannis