x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis: Austria a susținut că spațiul Schengen nu poate fi extins, dar pentru Croația a spus Da

Iohannis: Austria a susținut că spațiul Schengen nu poate fi extins, dar pentru Croația a spus Da

de Redacția Jurnalul    |    12 Dec 2022   •   20:00
Iohannis: Austria a susținut că spațiul Schengen nu poate fi extins, dar pentru Croația a spus Da
Sursa foto: Presidency.ro

Austria a susținut timp de două săptămâni că spațiul Schengen nu poate fi extins, dar pentru Croația a spus Da, pentru România și Bulgaria Nu, a declarat luni seara președintele Klaus Iohannis, care consideră că acest mod de a face politică în UE nu poate să fie considerat pozitiv.

„Votul din Consiliul JAI este foarte problematic pentru noi toți în România și trebuie să spun că am fost dezamăgit și supărat după ce am primit rezultatul acestui vot. Această dezamăgire și supărare vine din faptul că noi de 11 ani ne străduim, negociem și sperăm să intrăm cu drepturi depline în spațiul Schengen - noi, românii, după ce în decursul acestui an care se apropie de final, am avut câteva reușite notabile”, a spus Klaus Iohannis.

Acesta a amintit faptul că România a reușit în 2022 să ajungă în punctul în care Comisia Europeană a considerat că MCV-ul s-a finalizat și a fost ridicat. De asemenea, el a spus că România a reușit să convingă Olanda și Suedia să voteze pentru aderarea României.

„Sunt hotărât să duc lucrurile mai departe până când România devine membră a spațiului Schengen. Nu va fi simplu. Acum, miercuri și joi, probabil și vineri, vom aveam o întrunire a Consiliului European și cu certiitudine voi ridica această problemă în Consiliul European. Va fi o dezbtare, vor fi probabil diferite opinii, dar un nou vot va fi doar atunci când se întrunește iar Consiliul JAI și, din datele pe care le avem în acest moment, este greu de crezut că în așa puține zile va exista o schimbare de opinie la partea austriacă”, a spus Iohannis.

El susține că discuțiile cu Austria vor continua.

„Eu voi duce lucrurile mai departe și sunt convins că vom găsi soluții și pentru această problemă, așa cum în acest an am găsit soluții pentru MCV, pentru a schimba Nu olandez în Da olandez, pentru a schimba Nu suedez în Da suedez, vom continua discuțiile cu partea auastraică, cu CE”, a adăugat șeful statului.

El susține că trebuie găsită o soluție diplomatică: „Care sunt concret pașii pe care îi vom întreprinde vom discuta pe parcurs”.

În ceea ce privește vinovații pentru acest eșec, șeful statului a spus: „Cu siguranță sunt lucruri care puteau fi făcute altfel, mai bine, chit că îmi este greu să înțeleg cum să faci mai bine dacă cu doar două săptămâni înainte de vot o parte își schimbă nepregătit și nexplicat atitudinea față de vot”.

Klaus Iohannis spune că, în 16 noiembrie, la București, în Palatul Parlamentului, a avut loc o întrunire a miniștrilor de interne din Uniunea Europeană, în așa-numitul Format Salzburg, la finalul căreia miniștrii de interne au emis o declarație, care a fost foarte clară: România și Bulgaria sunt binevenite în spațiul Schengen - chestiune semnată și susținută inclusiv de ministrul de interne din Austria, în 16 noiembrie.

„Doar două zile mai târziu, același ministru de interne din Austria declara în fața presei austriece că Austria nu poate să admită o lărgire a spațiului Schengen, dintr-o chestiune care a fost greu de înțeles. S-au vehiculat diferite date, care nu au coincis în niciun fel cu datele noastre, nici cu datele Frontex, și când s-a votat, s-a petrecut un lucru interesant: Austria a susținut timp de două săptămâni - că atât a durat întreaga etapă de NU - că spațiul Schengen nu poate fi extins, fiindcă sunt prea mulți migranţi. Dar pentru Croația a știut să voteze DA, pentru România și Bulgaria a știut să voteze NU. Acest mod de a face politică în Uniunea Europeană nu poate să fie considerat pozitiv, este foarte clar că migrația reprezintă o problemă pentru Uniunea Europeană, dar este la fel de clar că România nu permite o migrația nelegală și nu este cauza unei migrații nelegale. Deci, practic, România a primit NU nemeritat pentru o chestiune pe care n-am cauzat-o, ba dimpotrivă, România este foarte activă în combaterea migrației ilegale”, a mai spus șeful statului.

 

×