x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Klaus Iohannis: Avem 3.065 de paturi de Terapie Intensivă, pentru toţi pacienţii, nu doar COVID

Klaus Iohannis: Avem 3.065 de paturi de Terapie Intensivă, pentru toţi pacienţii, nu doar COVID

27 Oct 2020   •   18:31
Klaus Iohannis: Avem 3.065 de paturi de Terapie Intensivă, pentru toţi pacienţii, nu doar COVID

UPDATE Președintele Iohannis a prezentat noua situație a resurselor de la Terapie Intensivă la nivel naţional

 

"Numai în ultima zi am avut peste 100 de români care au pierdut lupta cu virusul. Ne aşteaptă o perioadă foarte dificilă şi sunt necesare eforturi susţinute pentru a ţine sub control epidemia.

Lupta cu virusul se desfăşoare pe două fronturi, pe de o parte pe zona de prevenţie, prin care încercăm limitarea transmiterii infecţiei şi pe de altă parte, în spitale, acolo unde bolnavii de COVID-19 au nevoie de îngrijire şi de tratament de specialitate.

De aceea, am dorit să am o discuţie cu experţii şi ministrul Sănătăţii care mi-au prezentat o analiză a resurselor de la Terapie Intensivă la nivel naţional.

Mă refer atât la paturi dotate cu aparatură specifică, cât şi la personalul medical.

Guvernul a elaborat o strategie de creştere a capacităţii de Terapie Intensivă la nivel naţional, chiar de la începutul pandemiei. În tot acest timp, ministerul Sănătăţii a desfăşurat mai multe proiecte de achiziţie, de ventilatoare, monitoare, paturi şi alte echipamente necesare secţiilor ATI.

Avem, conform rapoartelor din ATI, 3.065 de paturi de Terapie Intensivă, pentru toţi pacienţii, nu doar COVID, 2.252 de ventilatoare mecanice, 2756 de monitoare şi o serie întreagă de echipamente achiţizionate cu diverse surse de finanţare.

La acestea se adaugă 5 unităţi de Terapie Intensivă mobile, două spitale modulare şi un modul ATI cu un total de 169 de paturi.

În ceea ce priveşte doar ventilatoarele ATI funcţionale, vă dau doar un exemplu, să înţelegeţi cum s-a lucrat. În perioada aprilie - octombrie 2020, creşterea capacităţii de ventilatoare la nivel naţional a fost de 73 % şi până în decembrie se adaugă încă 15%. Practic, de la începutul pandemiei şi până acum, capacitatea s-a dublat pe ventilatoare.

Planul strategic pentru următoarea perioadă prevede etape clare de implementare şi urmăreşte deschiderea unor noi capacităţi de Terapie Intensivă distribuite la nivel naţional, precum cele de la Oradea, Constanţa, Craiova, în locaţii nou construite cu destinaţii de Terapie Intensivă sau care se vor transforma în secţii de Terapie Intensivă.

Am solicitat date despre Bucureşti şi aici vom avea în şapte spitale o extensie a capacităţii de Terapie Intensivă. În următoarele 10 zile, vom avea suplimentar faţă de ce există acum 123 de paturi de Terapie Intensivă”, a declarat Iohannis.

Stire initiala Președintele Klaus Iohannis are, marți, de la ora 17.00, o ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, cu președintele SRATI, DOrel Săndesc, precum și cu șeful Secției ATI de la Spitalul Militar, Dan Corneci.

„Președintele Klaus Iohannis, va avea marți, ora 17:00, la Palatul Cotroceni, o ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, Prof. Dr. Dorel Săndesc, și Șeful Secției Anestezie și Terapie Intensivă I, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” București, Col. Dr. Dan Corneci”, anunță Administrația Prezidențială.

Potrivit sursei citate, la finalul ședinței, Klaus Iohannis va susține o declarație de presă.

 

×
Subiecte în articol: klaus iohannis