x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Klaus Iohannis, în vizită oficială în Ungaria

Klaus Iohannis, în vizită oficială în Ungaria

de Redacția Jurnalul    |    10 Oct 2023   •   12:45
Klaus Iohannis, în vizită oficială în Ungaria
Sursa foto: Hepta

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, miercuri, 11 octombrie 2023, o vizită oficială în Ungaria, la invitația președintelui Katalin Novák. Este prima vizită la nivel de șef de stat la Budapesta în ultimii 14 ani.

„Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, miercuri, 11 octombrie 2023, o vizită oficială în Ungaria, la invitația Președintelui Katalin Novák. Vizita are loc în contextul unei dinamici crescute a contactelor la nivel înalt, după vizita oficială efectuată de Președintele Katalin Novák la București, în septembrie 2022, și participarea la cel de-al 8-lea Summit al Inițiativei celor Trei Mări, găzduit de Președintele Românei în septembrie 2023. Este prima vizită la nivel de șef de stat la Budapesta în ultimii 14 ani și reprezintă o ocazie pentru a discuta, la acest nivel, despre stadiul relației de Parteneriat Strategic și despre perspectivele de dezvoltare a acestuia, precum și despre modalitățile concrete de aprofundare a dialogului bilateral”, potrivit Administrației Prezidențiale.

Conform sursei citate, relațiile bilaterale româno-ungare se desfășoară în baza Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară, semnat și intrat în vigoare în 1996, precum și a Declarației de Parteneriat Strategic între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI, semnată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002, de la adoptarea căreia s-au împlinit 20 de ani în 2022.

„Președintele Klaus Iohannis va arăta, la Budapesta, că Parteneriatul Strategic dintre cele două țări reprezintă un instrument fundamental, care a vizat structurarea cooperării bilaterale pe baze noi, moderne, pragmatice și de respect reciproc, în beneficiul tuturor cetățenilor români și ungari, indiferent de etnie. Cadrul oferit de acesta a condus, timp de peste 20 de ani, la rezultate importante în plan economic, prin creșterea și diversificarea schimburilor comerciale. Președintele României va reitera interesul și deschiderea părții române pentru o cooperare constructivă, pragmatică și transparentă cu Ungaria, stat vecin membru UE și aliat NATO, în vederea dezvoltării de proiecte de interes comun și a obținerii de rezultate concrete, pe baza și în spiritul principiilor și valorilor incluse în documentele fundamentale care definesc parametrii relației bilaterale. Cei doi președinți vor analiza situația actuală la nivel regional, european și global, prin prisma războiului ilegal și neprovocat, declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, cu accent pe implicațiile securitare, energetice, alimentare și privind lanțurile de distribuție. În acest context, vor fi abordate și măsurile de sprijin pentru cei mai afectați parteneri din regiune, în special Republica Moldova”, se menționează în comunicat.

În ceea ce privește agenda europeană, președinții României și Ungariei vor discuta despre prioritățile Președinției Consiliului Uniunii Europene, pe care Ungaria o va deține în a doua parte a anului 2024.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis Ungaria