x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Kovesi, atac la magistraţii condamnaţi pentru fapte de corupţie, dar care beneficiază de pensii de lux

Kovesi, atac la magistraţii condamnaţi pentru fapte de corupţie, dar care beneficiază de pensii de lux

20 Apr 2012   •   08:01
Kovesi, atac la magistraţii condamnaţi pentru fapte de corupţie, dar care beneficiază de pensii de lux

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a vorbit, aseara, la postul public de televiziune, despre cazurile magistratilor cercetati sau condamnati pentru fapte de coruptie, dar care inca primesc pensii de zeci de mii de lei.

Prim-procurorul Sterian Guli, implicat intr-un scandal de fraudare a examenului de promovare a procurorilor sefi in 2007 si pe numele caruia exista o condamnare cu suspendare care inca nu este definitiva, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii aprobarea de a se pensiona. Guli spera ca va obtine acordul CSM in acest sens, pentru a primi decizia de pensionare inainte ca instanta sa dea o hotarare definitiva de condamnare in dosarul sau si pentru a putea beneficia astfel de o pensie de serviciu de 9.200 de lei, adica 80% din ultimul salariu de magistrat.

In cadrul unei emisiuni la TVR, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a anuntat insa ca CSM a decis, ieri, sa amane luarea unei decizii in acest caz. Kovesi a declarat ca magistratii condamnati pentru coruptie nu trebuie sa primeasca pensie de serviciu.

"Decizia de astazi de a amana luarea unei decizii si de a impiedica pensionarea efectiva este un pas bun", a subliniat Codruta Kovesi, care a precizat ca daca un magistrat este condamant, atunci sa ramana fara pensia speciala, dar ca in momentul in care i se dovedeste nevinovatia, atunci acesta trebuie sa se bucure de toate drepturile si privilegiile.

"Eu cred ca magistratii trebuie sa aiba pensie de serviciu pentru o cariera pe care o desfasoara 25-30 de ani, insa cred ca aceasta pensie trebuie acordata doar magistratilor care isi indeplinesc treaba corect. In momentul in care ai fost dovedit ca ai comis o fapta penala de coruptie, in momentul in care ai fost condamnat, cred ca nu mai trebuie sa existe aceasta pensie. Pentru a putea fi posibil acest lucru este necesar ca legislatia sa fie modificata", a spus Kovesi la TVR 1.

"CSM si Ministerul Public au facut observatii in acest sens. Stiu ca si Ministerul Justitiei a facut un demers, insa legea nu a fost modificata", a continuat procurorul general al Romaniei.


"Sustin ideea ca, in momentul in care s-a pus in miscare actiunea penala pentru fapte de coruptie si magistratul respectiv este suspendat asa cum se intampla in toate cazurile, din acest moment sa ii fie suspendat si dreptul de a primi pensie. Daca este condamnat, sa nu mai aiba dreptul la acea pensie speciala. Daca este achitat, sigur ca orice persoana care se dovedeste nevinovata, sa se bucure de toate drepturile si privilegiile. Dar categoric legea trebuie modificata in sensul ca magistratii care sunt condamnati pentru fapte de coruptie sa nu mai beneficieze de pensie de serviciu", a conchis. Iar aceasta opinie a fost exprimata si de multi magistrati care lucreaza in sistem", a conchis Laura Codruta Kovesi.




×