x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Kovesi, la bilanţul DNA: Anchetele noastre au atins zone ce păreau intangibile

Kovesi, la bilanţul DNA: Anchetele noastre au atins zone ce păreau intangibile

24 Feb 2015   •   11:19
Kovesi, la bilanţul DNA: Anchetele noastre au atins zone ce păreau intangibile

Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupți, prezintă bilanțul activității instituției din 2014. La eveniment participă președintele Klaus Iohannis, dar şi premierul Victor Ponta.

Cele mai importante declaraţii ale procurorului şef al DNA:

- În 2014, s-a inregistrat o serie de premiere de la înfiinţarea DNA. Am avut cele mai multe condamnări în dosarele instrumentate de DNA

- Eficienţă sporită în activitatea de combatere a corupţiei prin efortul substanţial al tuturor colegilor din DNA. Cei 86 de procurori au avut de soluţionat peste 9800 de cauze. Activitatea judiciara a fost desfăşurată de 28 de procurori

- Numărul rechizitoriilor a crescut semnificativ  - 317 rechizitorii în 2014

- În 2014 am avut cei mai mulţi demnitari de rang înalt investigaţi.

- Numărul celor trimişi în judecată s-a dublat. Peste 1130 de inculpati au fost condamnati definitiv

- Corupţia în mediul judiciar e o priotitate. 35 de magistraţi trimişi în judecată şi 20 condamnaţi definitiv. Numărul lor a crescut. Nu reflectă o creştere a numărului de magistraţi corupţiei, ci o creştere a eficienţei DNA. Numărul lor trebuie să ne îngrijoreze. Întărirea controlului de sistem intern.

- DNA a cerut încuviinţarea arestării a 9 parlamentari şi a cerut urmărirea penală a 12 miniştri şi de foşti miniştri. Investigarea va continua, indiferent de poziţia celor anchetaţi.

- Într-un singur dosar intervenţia procurorilor a oprit un prejudiciu de 5 milioane de euro, de câteva ori bugetul DNA.

- O creştere semnificativă a numărului de cauze s-a înregistrat la Constanţa, Craiova, Bacău, Tg Mureş.

- Este important ca o persoană condamnată pentru corupţie să nu-şi păsztreze averea. Valorile au fost de peste 330 de milioane de euro. Confiscarea a peste 310 milioane de euro, de 3 ori mai mult decât 2013. Dacă această sumă ar fi confiscată, ar fi asigurate salariile medicilor pe 3 ani de zile. Este important ca organele fiscale să ducă acţiunile până la capăt.

- Noile Coduri - am înaintat mai multe propuneri de modificare a legislaţiei - accesul la informaţii privind traficul de informaţii, proceduri în camera preliminară.

- DNA a fost în atenţia opiniei publice. Acest interes nu poate fi cenzurat. Punerea la dispoziţia persoanelor implicate s-a realizat cu respectarea legii. Dublarea numărului de accesări a site-ului. Încrederea publică a DNA a ajuns la cel mai ridicat nivel, de peste 55%, cea mai mare pentru o instituţie judiciară.

- Creşterea încrederii publice în DNa se reflcetă în creşterea cu 78% a sesizărilor de la cetăţeni. asta pentru că DNA a aplicat legea în mod egal. Cetăţenii au fost încurajaţi şi de sentinţe, în special ale celor de la Înalta Curte. O treime din condamnaţii faptelor de corupţie sunt în închisoare. Fără abordarea fermă a judecătorilor, toate eforturile noastre ar fi fost inutile.

- Activitatea apreciată de Comisia Europeană.

- Principala vulnerabilitate a DNA este creşterea continuă a activităţii, de 3 ori mai mare faţă de anul înfiinţării, însă numărul procurilor a rămas acelaşi. Am ajuns ca la sfârşitul anului 2014 să mai avem peste 5.000 de dosare penale. Pentru a le finaliza, ar trebui să nu primim nicio sesizare timp de 1 an de zile. Imaginaţi-pă presiunea procurorilor. De multe ori sunt suspiciuni privind perioada. Volumul dosarelor de la DNA depăşeşte posibilităţile fizice de lucru, mai ales că avem din anii trecuţi.

- Complexitatea unui dosar - un procuror nu poate analiza mai multe dosare în acelaşi timp - cel pentru licenţele IT, de exemplu.

- Este prioritară identificarea de soluţii care să prevină aglomerarea de dosare. O primă rezolvare ar fi o majorare a schemei numărului de procurori. Trebuie să ne hotărâm dacă ne dorim o justiţie eficientă, sau procurori îngropaţi în dosare.

- Reconfirm faptul că DNA este deschisă la cooperarea cu orice instituţie a statului. Mulţumim partenerilor instituţionali prezenţi, fără de care activitatea noastră nu ar fi fost eficientă. Mulţumiri şi ambasadelor care ne sprijină. Este în interesul societăţii ca eventuale modifcări la nivelul conducerii unor instituţii partenere să nu genereze sincope.

- În 2015 priorităţile vor viza şi achiziţiile publice, fonduri europene, corupţia în justiţie, sănătate şi educaţie.

- DNA nu este un om, DNA este o instituţie. Pentru că anchetele noastre au părut intagibile, am fost atacaţi. Răspunsul nostru a fost prompt. Am continuat să ne desfăşuărm activitatea. Nu a contat poziţia sau forţa financiară a celor pe care îi cercetăm.

×
Subiecte în articol: bilant dna laura codruta kovesi