x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La furculiţe şi cuţite, cetăţeni!

La furculiţe şi cuţite, cetăţeni!

de Catalin Pruteanu    |    23 Sep 2007   •   00:00
La furculiţe şi cuţite, cetăţeni!
Sursa foto: Vlad Dumitrescu/

Muzeul Ţăranului Romăn, joi, pe la asfinţit. Scuturăndu-şi umbrelele de apă, lumea bună din Bucureşti se strecoară in Clubul Ţăranului s-o admire pe Eva din Buzău.

Muzeul Ţăranului Romăn, joi, pe la asfinţit. Scuturăndu-şi umbrelele de apă, lumea bună din Bucureşti se strecoară in Clubul Ţăranului s-o admire pe Eva din Buzău.

De fapt, s-o miroasă şi s-o devoreze. Eva este o sculptură din cărnaţi de Pleşcoi creată de Adrian Ilfoveanu şi expusă aici intr-un proiect cu adevărat inedit, parte a "Revoluţiei Pleşcoi". In jurul statuii, pe pereţi, sunt expuse portretele "bătrănelor Eve, păstrătoare ale tradiţiilor", realizate de Nicu Ilfoveanu. Revoluţia Pleşcoi este o mişcare iniţiată de Asociaţia "Clubul Presa de Vin", care işi propune să contribuie la păstrarea şi valorificarea gastronomiei şi civilizaţiei tradiţionale. Proclamaţia de la Pleşcoi (căci există şi aşa ceva) ne indeamnă să spunem nu fast-food-ului şi să ne intoarcem către produsele autentice romăneşti, cum sunt cărnaţii de Pleşcoi şi chiar covrigii de Buzău.

TIPURI. Dacă nu ştiaţi, Pleşcoi (a nu se confunda cu prahoveanul Băicoi) este un sat din comuna buzoiană Berca, unde se află la fel de celebri vulcani noroioşi. "Cărnaţii de Pleşcoi sunt de două tipuri: semiafumaţi şi afumaţi complet", ne spune Cezar Ioan, jurnalist, buzoian şi unul dintre iniţiatorii proiectului "Revoluţia Pleşcoi".

"Cei semiafumaţi sunt mai rotunzi, mai zemoşi un pic. Cei afumaţi bine sunt uscaţi şi turtiţi (se presează cu făcăleţul, ca să iasă bulele de aer şi zeama din ei) şi se pot mănca şi cruzi, sunt foarte buni şi nu par aşa de iuţi ca atunci cănd sunt prăjiţi. Cărnaţii afumaţi complet se afumă căte o oră pe zi, timp de patru-cinci zile. Intre afumări, se presează cu făcăleţul şi se lasă la zvăntat căte 24 de ore, apoi se bagă din nou la afumat. E un proces lung, care implică multă manoperă".

REŢETĂ. Căţi cărnaţi de Pleşcoi pot fi măncaţi pe zi? "Am văzut oameni care mănăncă şi 20-30 de bucăţi pe zi, după care, insă, suferă nişte dureri de cap ingrozitoare, a doua zi, nu de la cărnaţi, ci de la băutura aferentă, fiindcă sunt aşa de picanţi, incăt musai să bei ceva după ei", spune Cezar Ioan.

Jurnalistul ne dă şi o reţetă, şi anume "reţeta puturosului": "Se pun doi pleşcoi intr-o lipie libaneză, se rulează lipia şi se bagă un minut la cuptorul cu microunde. Se scoate lipia, se desface, se pun nişte felii de roşie şi o frunză mai mare de salată, se rulează la loc şi se mănăncă. Clefăind".

"Următoarea acţiune mai mare la care mă găndesc este un tărg al produselor tradiţionale organizat undeva in Bucureşti, dar intr-o locaţie de top. Cred că trebuie propulsate aceste produse - de la cergi maramureşene, icoane ţărăneşti, covoare şi alte ţesături, brănzeturi, siropuri etc. - in atenţia elitelor de tot felul"

Cezar Ioan,jurnalist

×
Subiecte în articol: observator pleşcoi ple