x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La marginea Pădurii Băneasa cresc vile

La marginea Pădurii Băneasa cresc vile

de Monica Andrei Capatos    |    13 Apr 2009   •   00:00
La marginea Pădurii Băneasa cresc vile
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

E pădure, nu-i pădure. E spaţiu verde, nu-i spaţiu verde. Întrebări, discuţii, dezbateri care până la urmă duc tot la o singură decizie. Se poate construi.



Azi, în şedinţa Consiliului General al Capitalei, se află pe ordinea de zi Planul Urbanistic Zonal Aleea Teişani-Pădure Pustnicul, exact la limita de protecţie a Pădurii Băneasa. Pe 10.000 de metri pătraţi, un cartier rezidenţial stă să răsară.

Avizele pe bandă rulantă şi înca­dră­rile din condei prin care zonele verzi dispar sub titulatura comodă de zone destinate cons­truc­ţiilor au făcut ca Bucureştiul să piardă sute de hectare de verdeaţă. Aşa că încă o bucată nu-i pro­blemă. Merge. E posibil orice. De altfel, nu mai este pentru nimeni o noutate, Pădurea Băneasa s-a umplut de vile şi blocuri.

Aceeaşi situaţie şi în Pă­du­rea Pustnicu. Vile discrete, printre copaci şi curţi generoase, că doar e loc din belşug. PUZ-ul din Aleea Teişani-Pădurea Pustni­cul a fost aprobat în prima fază în aprilie 2008 de fostul arhitect al Capitalei, Adrian Bold. Proiectul arată cam aşa: pe un hectar situat lângă pădure, practic într-o zonă de protecţie, vor fi construite mai multe blocuri de cinci, respectiv şase etaje.

S-au spus multe despre acest teren, că se află în mijlocul Pădurii Băneasa, în stânga sau în dreapta. Conform Planului Urbanistic General, Aleea Teişani a fost încadrată în categoria L1 - zonă destinată locuinţelor individuale şi colective mici. Însă nimeni nu vrea să ţină cont că terenul este lipit de Pădurea Băneasa.
"În astfel de cazuri ar trebui solicitat şi avizul Direcţiei Silvice, chiar dacă pământul nu este în mijlocul pădurii.

Un cartier rezidenţial presupune şi trafic în zona respectivă. Orice construcţie la limita de pădure duce la degradarea acesteia, vor avea de suferit şi păsările din vecinătate, care nu ştiu ce înseamnă o fe­reastră, o construcţie înaltă", a precizat Nicolae Rădulescu Dobrogea, preşedintele Eco-Civica. Dacă aleşii locali vor aproba astăzi proiectul, în scurt timp zona va fi transformată în şantier.

×
Subiecte în articol: observator