x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La ordinea zilei. Cazul Rarinca. Foşti şi actuali magistraţi încep să demaşte abuzurile

La ordinea zilei. Cazul Rarinca. Foşti şi actuali magistraţi încep să demaşte abuzurile

01 Iun 2015   •   21:00
 La ordinea zilei. Cazul Rarinca. Foşti şi actuali magistraţi încep să demaşte abuzurile

Judecatorul pensionar Nicolae Tănase a venit direct de la Ploieşti în emisiunea "La ordinea zilei" de la Antena 3 ca să expună perspectiva sa de om cu zeci de ani de experienţă în sistemul judiciar românesc asupra "cazului Rarinca". Potrivit acestuia, contestaţia în anulare este bine reglementată în Codul de procedură penală. La fel şi cazul de incompatibilitate.

"Se invocă un caz de incompatibilitate pe imparţialitatea unui judecător. Prima problemă pe care mi-aş fi pus-o: Aş întreba, în situaţia în care aş face parte din completul care ar soluţiona contestaţia în anulare pe autorul acesteia: când ai luat la cunoştinţă de acest caz de imparţialitate? Înainte de pronunţarea hotărârii definitive sau după?"

Judecătorul Nicolae Tănase explică faptul că în funcţie de răspunsul la această întrebare putem vorbi de admisibilitatea sau inadmisibilitatea contestaţiei în anulare. Iar în acest caz Procuratura era la curent de multă vreme cu discuţia purtată de Livia Stanciu şi Mariana Rarinca, afirmă fostul magistrat.

"De ce nu s-a prevalat de dispoziţiile care reglementează compatibilitatea în momentul în care s-a judecat procesul? Pentru că atunci se putea rezolva. Doamna judecător ar fi spus "Mă abţin", dacă s-ar fi simţit în situaţia repectivă, sau ar fi spus că nu are niciun motiv şi atunci ar fi fost recuzată, fie oral, pe loc, sau în scris şi ar fi fost soluţionată de un alt complet", a adăugat judecătorul Nicolae Tănase.





Potrivit acestuia, ceea ce s-a întâmplat arată că e inadmisibilă contestaţia în anulare bazată pe invocarea unui caz de incompatibilitate în această cale extraordinară de atac.

Invitatul Danei Grecu a mai ridicat o problemă: "Dacă hotărârea de condamnare a doamnei Rarinca ar fi fost menţinută, ar mai fi sărit la acest text?" Fostul magistrat afirmă că achitarea Marianei Rarinca a deranjat pe cineva. Pe altcineva decât judecătoarea Livia Stanciu, care era implicată direct.

"S-a supărat Procuratura, care în acest caz s-a aşezat pe locul de avocat al unei din părţi, ceea ce este inadmisibil", a subliniat fostul judecător.

La Ordinea zilei. Fost judecător: "DNA-ul vrea ca justiţia să stea drepţi în faţa lui

Judecătorul pensionar Nicolae Tănase, invitatul Danei Grecu în ediţia de luni seara a emisiunii La ordinea zilei, a mărturisit că el însuşi era să fie victima unui abuz al justiţiei.

"DNA-ul vrea ca justiţia să stea drepţi în faţa lui, indiferent prin ce mijloc. M-am luptat toată viaţa cu procurorii şi nu am rămas nepedepsit. Era, la milimetru, să ajung în puşcărie. Am avut dosar penal fără să ştiu, de care am aflat nu de multă vreme. Totul a depins de semnătura ministrului Justiţiei de atunci Valeriu Stoica, care nu dat aviz de începere a urmăririi penale", a precizat fostul magistrat.
 


×