x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La Orsova - California dream... de cosmar!

La Orsova - California dream... de cosmar!

de Ioana Alexandra Raduca    |    05 Noi 2006   •   00:00
La Orsova  - California dream... de cosmar!

Pe buletine au trecuta o adresa din centru: Bulevardul Portile de Fier numarul 7, dar stau intr-o mizerie crunta. Doua blocuri scorojite, burlane care deja fumega, bai comune, camere stramte in care se inghesuie si cate sapte-opt persoane. Asa arata California de Orsova.

Nimeni nu imi poate explica exact de unde vine numele blocului. Unii incearca totusi o ipoteza: "Daca aici stau atatia tigani!". Intru in blocul unde probabil ca si sobolanilor le-ar veni greu sa... locuiasca. La parter, in capatul culoarului, pe usa toaletei comune, e scris ceva ce ma loveste drept in crestet: Atentie, SIDA! E scris negru pe verde, cu carioca, chiar de mama celor doi copii seropozitivi care locuiesc aici. Un baiat si o fata, amandoi gasiti infectati cu HIV acum patru ani, in timpul unui control pentru TBC.

DRAMA. Stau amandoi intr-o camera de doi metri patrati, plina de igrasie, unde aerul se incalzeste greu de la radiatorul care arde necontenit. "Trebuie sa le iau mancare buna", ne spune mama copiilor, in timp ce dezveleste in fata noastra o bucata de parizer - culmea luxului culinar pentru ei.

Vecinii o inteleg pe mama, inteleg drama copiilor, dar nu se pot abtine sa nu ne spuna in soapta ca le e teama pentru copiii lor. "Mai ales cu toaletele astea comune!", ne explica un tanar tatic.

Apa rece nu curge in toate camerele, apa calda nu s-a inventat aici, iar caldura vine de la sobele care mai au putin si se fac si ele scrum.

O usa sta intredeschisa... Pe un pat plin de paturi si cuverturi sta o femeie conectata la un aparat de oxigen. Langa ea, un baiat de vreo 7 ani incearca sa doarma. O fetita se joaca la un cot distanta...

LA CUTIE. Un barbat imi face semn sa intru intr-o incapere alaturata. In cei 2 metri patrati locuiesc sapte persoane: mama, tata si cei cinci copii. Tatal, un barbat putin trecut de 30 de ani, ne arata zambind un teanc de diplome. Toti copiii lui sunt premianti, chiar daca abia au ce sa imbrace, sa manance si invata pe unde apuca. Barbatul ar vrea sa prinda pe pereti diplomele copiilor, dar... nu prea are unde. Nu-i ajung peretii pentru atatea diplome.

"E greu! Am batut aici doua cuie, de ele prindem un cearceaf si aici ne punem ligheanul sa facem baie. Pe copii ii punem dincolo... Sa nu ne vada!", ne explica o femeie cat de greu e pana si sa te speli aici.

MIZERIA. Din strada, un tigan batran striga ceva ce nu inteleg prea bine. Dupa cateva minute inteleg: cauta oameni sa lucreze cu ziua. "Ai venit prea tarziu! Pe la 6-7 dimineata gasesti oameni de munca, asa toata lumea a plecat pe unde s-a putut!", ii raspunde un tanar, care sparge lemne in fata blocului.

Pe un zid lateral al blocului sta lipit un afis cu drepturile cetatenilor in UE. Ma uit la afis, ma uit la bloc si n-apuc bine sa ma gandesc ce discrepanta exista, ca o femeie iesita la geam imi striga: "Intram in Uniunea Europeana cu mizeria! Nu ne da nimeni nimic, ramanem cu filmatul...".
Intreaga poveste "californiana", in aceasta seara la Observator, ora 19:00.
×
Subiecte în articol: observator