x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La picnic, in asteptarea viiturii

La picnic, in asteptarea viiturii

de Alexandru Nastase    |    Erik Hoosz    |    10 Apr 2006   •   00:00

Reporterii Jurnalului National au luat pulsul zonelor aflate in pericol de inundatii. Viitura anuntata pe Dunare este perceputa diferit in cele trei judete "vizate".

FARA FRICA. Eventuala crestere a debitului Dunarii nu sperie autoritatile
Cu cateva zile inainte de anuntata viitura, in judetele Ialomita, Tulcea si Mehedinti autoritatile locale spun ca sunt pregatite si ca nu vor fi luate prin surprindere de eventuala crestere a debitului Dunarii.

In Ialomita si Tulcea, autoritatile locale primesc zilnic prin fax, la primarii, previziunile pentru urmatoarele zile ale cotelor Dunarii. Primarii, viceprimarii si alti edili locali inspecteaza in fiecare zi starea digurilor, eventualele fisuri sau probleme aparute si raporteaza la judet, la Apele Romane si la comandamentele de criza numarul drumurilor si gospodariilor aflate deja sub ape sau in pericol sa se inunde.

SOLUTII. In localitatea Giurgeni, aflata in apropierea podului peste Dunare, comuna cu peste 1.700 de locuitori, inundatiile nu-i sperie pe oameni. Desi Dunarea creste alarmant, iar pana acum cateva cantoane ale ocolului silvic si o portiune de drum judetean se afla sub ape, edilii spun ca nu-si fac griji pentru viitura. Primarul si viceprimarul spun ca au luat la picior fiecare palma din comuna lor si ca sunt siguri ca nu vor exista probleme. Totusi, in caz de pericol, autoritatile afirma ca au solutii: 3.000 de saci cu nisip, contracte cu proprietarii de tractoare si remorci, cu care sa fie transportate bunurile oamenilor si promisiunea ca eventualii sinistrati sa fie adapostiti intr-o comuna din apropiere. Nici localnicii nu sunt pesimisti: "Nu ne facem probleme, digurile sunt rezistente si nu vor ceda. Peste o saptamana scapam!".

"REZISTA DIGUL!" Situatia este asemanatoare si in localitatile Vadu Oii si Harsova, aflate pe bratul drept al Dunarii. Sacii cu nisip primiti de la judet sunt priviti de localnici ca niste obiecte fara utilitate: "Digul nostru nu se va rupe. E facut cu piatra si beton. Acum zece ani apa era cu cativa metri mai inalta si nu s-a intamplat nimic".

TULCEA. Imbarbatati de presedintele Basescu si de ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu - inca in functie dupa prapadul facut de ape anul trecut - , tulcenii au uitat ca digurile din judet nu au fost consolidate de foarte multi ani. Doua treimi din localitatile Deltei sunt in pericol de a fi inundate si, fapt rar intalnit, chiar orasul Tulcea ar putea fi inundat in centru, platforma industriala si mahalaua Tudor Vladimirescu, unde mai multe gospodarii se afla deja sub ape. Bacurile functioneaza in continuare, iar oamenii sunt optimisti, spunand ca "apa lor" ii va ierta si de data asta si nu se va razbuna pe ei.

LINISTIRE
"Vreau sa spun oamenilor sa stea linistiti, ca nu sunt pericole de inundatii, iar localitatile galatene sunt in afara oricarui pericol" - Calin Popescu Tariceanu, Galati

PELERINAJ
Presedintele Basescu si premierul Tariceanu s-au perindat, rand pe rand, prin santierul amenintat de revarsarea Dunarii. Dupa ce a vazut cum stau lucrurile in Tulcea, presedintele a survolat zona din apropierea Santierului Naval Damen SA din Galati, apoi a trecut prin baltile in continua crestere de pe platforma navala. A doua vizita importanta in zonele amenintate de viitura a fost cea a premierului Calin Popescu Tariceanu. Premierul a tinut sa vada situatia din zona trecerii cu bacul, de pe malul galatean al Dunarii, dupa care s-a urcat la bordul unei salupe pentru a vedea situatia de pe Dunare. Tariceanu a precizat ca poate fi luata in calcul si posibilitatea spargerii digului din judetul Tulcea, dig ce a dat nastere la aprigi controverse intre autoritatile celor doua judete. "Vreau sa spun oamenilor sa stea linistiti ca nu sunt pericole de inundatii. Malul este protejat cu diguri inalte, iar localitatile sunt in afara pericolului. Vreau sa va spun ca am auzit aceasta problema, a digului, pusa in dezbatere, dar decizia nu este una de prim-ministru, pentru ca premierul nu trebuie sa se priceapa chiar la toate, chiar daca este inginer hidrotehnician", a spus Tariceanu.

In Mehedinti, cu burta la soare

LA PESCUIT. Plaja si peste pe malul Dunarii
Posibila viitura de pe Dunare i-a impresionat mai putin pe mehedinteni, care si-au luat ieri care unditele, care gratarele si au iesit la iarba verde. De altfel, apele linistite ale fluviului nu lasau loc de scenarii gen "tsunami", in ciuda debitelor in crestere anuntate de hidrologi.

In satele Garla Mare, Salcia, Gugosu, Pristol si Vrata au fost inundate, in total, 845 de hectare de teren. Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au subliniat insa ca inundarea terenurilor nu a fost cauzata direct de revarsarea fluviului, ci mai degraba de cresterea panzei freatice, ca urmare a debitelor ridicate din ultima vreme. De altfel, localnicii din satele mehedintene in care exista la aceasta ora terenuri inundate spun ca li se intampla asa ceva cam in fiecare primavara.

Cele mai infioratoare scenarii s-ar putea consuma, in Mehedinti, de la debite de peste 16.000 de metri cubi pe secunda. Acesta este pragul de la care cei 40 de kilometri de diguri din judet nu ar mai prezenta siguranta. Hidrologii au prognozat insa ca varful de debit pe Dunare se va inregistra marti, cand se asteapta aproximativ 13.900 de metri cubi pe secunda. Ieri, la ora pranzului, debitul era de 13.450 metri cubi pe secunda la Portile de Fier 1 si 13.501 metri cubi pe secunda la Portile de Fier 2, in usoara crestere fata de ziua de sambata.

PERICOLE. In cazul in care pe Dunare ar veni o viitura de peste 16.000 de metri cubi pe secunda, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Mehedinti (ISU) a aproximat ca ar fi in pericol de inundare aproximativ 20 de localitati aflate in apropierea fluviului. 1.775 de persoane ar trebui sa fie evacuate. Autoritatile locale spun insa ca, datorita barajului, care regularizeaza debitele, un astfel de scenariu ar fi practic imposibil.

ISU Mehedinti este pregatit pentru o eventuala evacuare a populatiei din localitatile de pe malul Dunarii cu 15 autocamioane, 3 microbuze, 17 barci, 16 salupe, 40 de veste de salvare si 18 colaci. (Carmen Plesa)

BUDAPESTA
In Ungaria, alerta de inundatii ramane in vigoare pe 2.878 de kilometri de rauri. In actiunile de prevenire a inundatiilor erau implicati ieri 14.500 de maghiari, in vreme ce in tara noastra oamenii asteapta totul de la autoritati. Romanii gasesc alte lucruri mai importante de facut.
×
Subiecte în articol: observator dunării