Cotidianul italian a publicat un material în cadrul căruia prezintă drama copiilor români rămaşi ai nimănui, după ce părinţii au plecat la muncă, în străinătate. Ziarul italian foloseşte termenul de "abandon” şi subliniază că unii copii s-au sinucis, în urma depresiei provocate de lipsa familiei.
Aproximativ 350.000 de copii din România trăiesc fără unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, mulţi având depresii puternice, iar unii chiar s-au sinucis, scrie ziarul italian, citat de Mediafax. Publicaţia notează că aproximativ trei milioane de români au ales să muncească peste graniţe, în căutarea unor condiţii de trai mai bune, precizând că numărul românilor din Italia a depăşit un milion în 2010, faţă de 8.000 în 1990. "Este vorba de copii care, în afara faptului că au suferit daune emoţionale şi psihologice din cauza absenţei părinţilor, sunt expuşi violenţelor şi abuzurilor, în condiţiile pseudo-familiale în care se află, în grija bunicilor, a altor rude sau a vecinilor. Cei mai mulţi copii abandonaţi sunt în judeţe din Moldova, în cele mai sărace zone din România. Legea le impune părinţilor să declare plecarea în străinătate, dar doar şapte la sută dintre părinţii care părăsesc România fac acest lucru", precizează La Repubblica.
Rezultatele unei cercetări calitative privind serviciile de sănătate mintală prezentate de organizaţia „Salvaţi copiii" arată că din cei peste 880.000 de copii din România cu tulburări de sănătate mintală, mai mult de jumătate
Potrivit statisticilor UNICEF, o treime dintre copiii abandonaţi sunt depresivi. La Repubblica notează că presa din România a relatat în ultimii ani despre peste 20 de cazuri de sinucideri în rândul copiilor.
Citește pe Antena3.ro