x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La targ - Cadouri de Sarbatori

La targ - Cadouri de Sarbatori

de Daniela Cârlea Şontică    |    03 Dec 2006   •   00:00
La targ - Cadouri de Sarbatori

Lume, lume, hai la targ! In cautarea unui cadou pentru Sarbatori? La targ, la Muzeul Taranului Roman. Este ultima zi de targ dedicata mosneagului care aduce copiilor primele daruri din iarna.

Lume, lume, hai la targ! In cautarea unui cadou pentru Sarbatori? La targ, la Muzeul Taranului Roman.Este ultima zi de targ dedicata mosneagului care aduce copiilor primele daruri din iarna. Atunci cand nu vine cu "botele" (nuiele, pentru necunoscatori). Peste 140 de artisti plastici si artizani populari asteapta sa vedeti ce a iesit din mainile lor pricepute. Si sa cumparati, bineinteles. Cand intrati in curtea Muzeului si va va intampina un fum gros si un miros imbietor de mititei, puteti sa treceti cu vederea daca tineti post. Intra doar intr-o anumita "traditie", nu e obligatoriu sa mancati… Trecand peste asta, gasiti la targ tot ce vreti si ce nu vreti.

DE TOATE. De la iile traditionale, adunate de diferite femei de prin sate teleormanene pe mai nimic, cum e cazul Didei Rizea, si vandute aici cu cateva sute bune de mii de lei, la cazane si alambicuri de facut tuica, de la genti de piele lucrate manual si polonice uriase de lemn, la gavane si mobila rustica pictata manual, la cergi maramuresene ieftine aproape ca braga. Dar acum, sigur, n-o sa luati un asa cadou pentru copilul dumneavoastra, ca e cam mult si cam devreme.

LECTII CU JUCARII. Cu adevarat frumoase si potrivite pentru copii, jucariile de lemn pe care le-am gasit la ultimul etaj sunt intr-adevar niste lucruri care ii pot bucura pe cei mici. Nu-ti mai puteai lua ochii de la ele: escavatoare care chiar prindeau ceva in cupa lor, macarale care functionau cu adevarat, caluti care coborau cu pasi exacti o pista, de lemn si ea, abacuri vesele. Astea pentru baietei. Dar si pentru fetite: un razboi micut de tesut, absolut functional, papusele, dar mai ales mobilierul pictat cu multe dulapioare si sertarase, masute, scaunele, tot ce vrea sufletelul cu codite aurii, pentru papusile ei. Minunatii facute cu pasiune de profesorul de fizica Bedo Zoltan. "Cu aproape toate jucariile acestea facute de mine pot sa tin mai mult de jumatate din materia de fizica de clasa a saptea. Pot sa demonstrez cu ele principii de fizica: al scripetelui fix si mobil, al echilibrului stabil si instabil, le explic copiilor si ei prind mai repede fizica in felul acesta", povesteste fizicianul artist. Jucariile lui costa de la 100 de mii de lei vechi la 1.500.000. De aceea nu prea se inghesuie oricine sa le cumpere, cele mai multe comenzi le are de la bucuresteni si de la straini.

PAPUSI. Dar poate copiilor le e dor de o papusa adevarata, una facuta cu multa migala si arta, care mai are putin si vorbeste cu ghindocul.
Atunci, n-aveti decat sa ii cumparati una facuta de artista Ana Ponta. Sigur, sunt ceva mai scumpe, dar merita, sunt papusi deosebite, unele de colectie, imbracate in straie populare specifice unei aunumite zone a tarii, altele sunt colorate viu, cu codite carliontate, cu rochite ingenioase si ochi scaparatori, papusi facute din materiale textile de calitate.

BIJUTERII. Pentru micile domnisoare si nu doar pentru ele, artista plastica Alina Dumitrascu a creat posetute din materiale textile, canepa in special, cu aplicatii florale si broderii manuale, dar si bijuterii din ceramica pictata cu migala. Tot din textile, cizmulite vesele in care mosul sigur poate lasa un dar frumos, precum si tot felul de ambalaje din fibre textile cu margele sau broderii delicate, tot la standul Alinei gasiti.
Prin vecinii de targ, ciorapi de lana, manusi, caciuli, pulovere, fulare, lucrate toate cu nadejdea ca se vor vinde la orasenii Capitalei. Aceeasi speranta a impins-o si pe Saveta Aneci din Suceava sa bata drumul pana aici, cu ouale ei incondeiate si "inchistritate". Doar 50 de mii unul, dar parca nu acum inainte de Craciun. Cu toate acestea, a vandut ceva de azi dimineata. Oricum e casnica si venitul ii este suplimentat cu mestesugul acesta. Mai gasiti la targ ceramica de Corund si de Horezu, tot felul de tablouase, iconite, cruci, papusi, clopotei, braduti, oglinzi, linguri, strachini, sporul casei, margele, ulcioare, opinci, costume veritabile de tigan si de taran, vederi, felicitari, stelute, aplicatii, inventii, inovatii… A, dar si turta dulce si kurtos colac. Alegeti ce va place!
×
Subiecte în articol: observator targ