Editura "Nereamia Napocae" ("Inima Napocai"), care are ca profil general domeniile arheologiei si istoriei, a lansat in luna ianuarie a acestui an un program nonconformist, intitulat "Lasati scriitorii sa vina la noi".
14 volume au fost lansate fara nici un cost pentru autorii lor, sub sloganul "Daca ai talent, te publicam pe gratis". Chiar daca tirajele sunt simbolice, de cateva zeci de exemplare, initiativa nu isi pierde din valoare.Bazele unei scoli literare
Cristian Matos, directorul editurii, este adeptul principiului "un editor trebuie sa faca management cultural". Sau mai clar: "Editorul trebuie sa il ajute pe scriitor, in asa fel incat acesta sa ajunga sa traiasca din scris. In vreme ce un editor cere 15-20 de milioane de lei unui scriitor pentru a-l publica, noi il publicam pe gratis". "Nereamia Napocae" nu are pretentii de la cei pe care i-a lansat. "Normal ca nu toti vor confirma. Din pacate, in Romania nu exista o scoala de scriitori. Noi asta vrem sa facem: sa punem bazele unei scoli literare", spune Cristian Matos.
Multi studenti
Multi autori inclusi in programul "Lasati scriitorii sa vina la noi" sunt inca studenti. Asa este cazul lui Silvestru Danila, student in anul III la Filosofie. Dupa ce a debutat anul trecut cu "Cu adevarat Iisus a fost frumos", la o alta editura, acum a publicat tot un volum de inspiratie religioasa: "Ingerul care mai striga". Marius Mitea debuteaza tot cu poezie, cu cartea "Verde si albastru cu Zamolxe". Un revoltat marturiseste: "Daca nu asmai putea scrie, mi-as dicta poezia. Eu cred in arta pentru arta, pentru ca traim pentru a scrie".
Sprijin pentru arheologi
Bazele "Nereamia Napocae" au fost puse acum doi ani de cativa studenti, pe atunci, la Istorie, din dorinta lor de a face bani pentru sponsorizarea sapaturilor arheologice. De atunci, au fost editate 81 de titluri, pentru jumatate dintre ele gasindu-si singuri finantatori.
Lunar scot cinci-sapte carti de arheologie. Intreg profitul rezultat este folosit pentru Asociatia Tinerilor Arheologi Fortuna. In cei doi ani, 72 de studenti au fost trimisi in tabere arheologice in Transilvania, Dobrogea si Moldova, fiindu-le acoperite costurile transportului, cazarii si mesei. (Oriana Tzelman)
"Faptele bune se scriu in cer"
Daca doi-trei autori dintre cei pe care i-a ajutat sa debuteze vor deveni celebri, Matos se va bucura, dar nu pentru ca acest lucru i-ar aduce vreun profit personal: "Eu am o vorba: "Faptele bune se scriu in cer". Nu am semnat cu ei contracte prin care ii obligam ca lucrarile lor urmatoare sa le editeze la noi sau altceva de genul acesta. Normal ca ne asteptam sa vina la noi, dar ne place sa-i vedem zburand". La sfarsitul unei zile, pentru echipa editurii clujene nu conteaza problemele cu hartia sau cu tiparul, nici controalele Garzii Financiare. Conteaza, dupa cum spune Cristian Matos, ca "am spus nu rutinei".