
Decizia instanței și reacția Laurei Vicol
ÎCCJ a admis contestațiile formulate de inculpați împotriva măsurii arestului preventiv dispusă pe 5 februarie de Curtea de Apel București. Decizia vine după mai multe ore de dezbateri, într-un complet de divergență format din trei judecători.
După eliberare, Laura Vicol a transmis un mesaj pe TikTok:
„Sunt vie, sănătoasă, cu niște cearcăne mari la ochi și cu niște răni și mai mari în suflet, dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, toate trec. Vă mulțumesc tuturor celor care mi-ați trimis mesaje de susținere și scrisori.”
Acuzațiile din dosarul „Nordis”
Procurorii DIICOT susțin că Laura Vicol și Vladimir Ciorbă au delapidat zeci de milioane de euro din firmele grupului Nordis, utilizând banii clienților pentru cheltuieli extravagante. Printre acestea se numără:
- 1,5 milioane euro pentru zboruri private spre destinații de lux (Nisa, Mykonos, Madrid, Paris, Delta Dunării);
- 5 milioane euro pentru achiziționarea unor mașini de lux, precum Ferrari, Bentley și Rolls-Royce.
În plus, anchetatorii o acuză pe Laura Vicol că ar fi obținut ilegal informații din anchetă și ar fi încercat să ascundă un telefon mobil relevant pentru investigație, potrivit Stiri pe Surse.
Un dosar cu ramificații ample
Ancheta DIICOT vizează 40 de persoane fizice și 32 de firme, fiind descrisă ca o rețea infracțională piramidală, axată pe delapidare, spălare de bani și evaziune fiscală. Suma totală estimată ca prejudiciu este de peste 195 de milioane de euro. Printre persoanele investigate se numără și Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, și fosta deputată PSD Andreea Cosma.
În timp ce Laura Vicol a fost eliberată fără restricții, Vladimir Ciorbă și frații Poștoacă vor fi monitorizați electronic și nu vor putea părăsi țara fără aprobarea autorităților.
