x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Laurenţiu Mironescu: "Sunt ingredientul necesar într-o ciorbă juridică".

Laurenţiu Mironescu: "Sunt ingredientul necesar într-o ciorbă juridică".

de Gabriela Antoniu    |    31 Mai 2011   •   11:19
Laurenţiu Mironescu: "Sunt ingredientul necesar într-o ciorbă juridică".

Instanta suprema judeca azi recursul la masura arestarii preventive a celor 28 de persoane implicate in dosarul afacerilor ilegale din Portul Constanta, printre care si fostul secretar general al MAI Laurentiu Mironescu. Daca majoritatea colegilor “de lot' au refuzat sa mai dea declaratii in fata instantei, Laurentiu Mironescu a preferat sa vorbeasca celor cinci judecatori. El a sustinut ca nu se intelegea cu senatorul Mircea Banias, ca nu a avut o ascensiune politica in perioada invocata de procurori si ca nu reprezinta un pericol public. De altfel intr-un scurt interviu acordat in exclusivitate Jurnalului National, Laurentiu Mironescu spune ca este nevinovat sI ca implicarea lui in acest scandal a pornit de la un procuror care probabil cauta nume importante pentru "grupare".

● Jurnalul National: Domnule Laurentiu Mironescu, va considerati vinovat de ceea ce va pun in carca procurorii DNA?

Laurentiu Mironescu: Nu ma consider vinovat absolut deloc. Acuzatia mi se pare una dintre cele mai mari jigniri de care am avut parte.

● Potrivit stenogramelor de la dosar ati cerut 8.000 de lei pentru castigarea alegerilor interne la nivelul organizatiei municipale PDL Constanta. Este adevarat?

Orice proces de alegeri in partid genereaza cheltuieli: telefoane, deplasari, mese… Toate aceste cheltuieli sunt acoperite, de regula, de membrii organizatiei, dupa posibilitati. Eu am apelat la Alin Pilca, fiul finilor parintilor mei, prieten din copilarie, in vederea acoperirii partiale a costurilor generate de alegerile din iunie 2010. Alin Pilca, desi nu-mi impartaseste simpatia politica, a fost langa mine si m-a ajutat de cate ori am avut nevoie. Pana la urma, referindu-ma la acest caz, n-au fost bani, a fost o cantitate de vin pentru mesele ocazionate de intalnirile de socializare cu membrii partidului, inainte de alegeri. Alegerile la care am fost ales prim-vicepresedinte au fost anulate o luna mai tarziu. Influenta mea politica era circa zero.

● Cand ati fost numit la MAI, v-a sprijinit/recomandat cineva pentru aceasta functie? Cine anume?

Oferta am primit-o direct de la dl. ministru Igas pe 27 dec 2010. Eram in concediu la Bistrita. Politic, nu insemnam nimic. Oferta a venit ca o surpriza, e adevarat. Ne cunosteam din Parlament, ministrul cunostea CV-ul meu profesional si experienata mea in management. Stiu ca a cerut referinte daca sunt un om de caracter si de echipa. De la inceput mi-a spus: “vezi ca aici e o organizatie foarte mare, trebuie sa te desprinzi de calitatea de om politic si aici nu esti adus sa fii simpatic. Trebuie facuta ordine. Daca nu ne intelegem, ne spunem reciproc si ne despartim prieteni'.

● Inainte de izbucnirea scandalului ati primit vreun semnal, vi s-a dat cumva de inteles ca vi se pregateste ceva? Ati facut ceva care sa fi deranjat?

Nu, nu. Nu.

● Exista opinii ca este vorba despre un dosar politic. Cine si de ce v-ar purta simbatele? Care ar fi miza?

Probabil ca sunt ingredientul necesar intr-o ciorba juridica. Probabil ca procurorul cauta nume importante pentru "grupare".

● Ministrul de Interne Traian Iagas a cerut o ancheta in cazul numirii dvs in functia de secretar general al MAI, desi spune ca personal avea o parere buna despre dvs. In ce relatii sunteti cu dl Igas?

Ancheta mi se pare normala. Oricum nu-mi fac probleme. Ma bucur ca dl. Igas are o parere buna despre mine. Este mutual. E un om decent si bine intentionat.

● Dar cu domnul senator Banias, in ce relatii mai sunteti? Mai sunteti prieteni, asociati in firma pe care o aveti impreuna?

Cu dl. Banias nu mai comunic din decembrie 2009. Este una dintre cele mai mari dezamagiri ale vietii mele. Asociati suntem inca, nu e usor sa iesi dintr-o firma. De fapt, in acest moment, pe aceasta piata, e chiar imposibil. Aceasta firma este condusa prin intermediul administratorului.

● Are influenta dl Banias in port, in numirile in functii asa cum reiese dintr-o discutie a sa cu ministrul Boagiu dintr-o alta stenograma? Era in relatii bune cu doamna ministru, asa cum reiese din dosar?

Nu stiu in ce relatii era cu d-na ministru, asa cum v-am spus nu mai aveam niciun fel de comunicare si ne ocoleam reciproc din dec. 2009.

● Dvs. personal ati discutat cu doamna Boagiu?

D-na Boagiu mi-a fost ministru in 2000 (eu am fost director general al Admistratiei Porturilor Maritime Constanta in perioada 1999-2001). Cu doamna ministru am vorbit pe 31 decembrie 2010 (i-am urat La Multi Ani!) si cred ca in jur de 15 ian 2011, cand am felicitat-o pentru numirea unei persoane apolitice in Port.

● Credeti ca seful ANAF, Sorin Blejnar e implicat in acest scandal asa cum rezulta din stenograme? Ati discutat vreodata cu el?

EU N-AM legatura cu acest scandal. De unde sa stiu ce legatura are dl. Blejnar? si nici nu stiu ce rezulta din stenogramele altora. L-am cunoscut pe Sorin Blejnar in februarie 2011 cand am avut o discutie legata de blocarea conturilor Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara pentru neplata unor creante la Bacau.

● Pe vremea cand erati in minister, ca secretar general, din discutii si/sau documente care v-au trecut prin mana ati putut trage concluzia ca Sorin Blejnar este regina coruptiei din vami?

Secretarul general este managerul ministerului. E adevarat, am facut parte din grupul de coordonare a luptei impotriva evaziunii fiscale. Sarcinile mele au fost in principal in domeniul optimizarii functionale a ministerului: fluenta procedurala, managementul resurselor umane, managementul patrimoniului...

×