x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lege pentru şefii din Poliţie

Lege pentru şefii din Poliţie

de Mara Raducanu    |    29 Iun 2011   •   21:00
Lege pentru şefii din Poliţie

Chestorii vor fi mentinuti in activitate si dupa indeplinirea varstei de pensionare, pana la 60 de ani, daca nu cer incetarea raporturilor de munca. Acelasi lucru este valabil pentru co­mi­sarii sefi, in functie de nevoile de incadrare, potrivit unui proiect de mo­dificare a Statutului politistului. Proiectul de Ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii 360/2002 privind Statutul politistului prevede, in primul rand, actualizarea terminologiei specifice legislatiei de asigurari sociale si pensii, inlocuind ex­pre­sia 'incetarea raporturilor de serviciu cu drept de pensie de serviciu' cu 'indicarea conditiilor necesare acordarii pensiei in sistemul public de pensii'. De asemenea, documentul prevede cresterea limitelor de varsta in gradele profesionale detinute, pentru a fi corelate cu prevederile Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Legea solicita cres­te­rea graduala pana in 2030 a varstei de pensionare pentru persoanele din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, atat pentru femei, cat si pentru barbati, de la 55 la 60 de ani.

O alta schimbare vizeaza menti­ne­rea in activitate a chestorilor de politie, chestorilor principali de po­li­tie, chestorilor sefi de politie si chestorilor generali dupa implinirea varstei de pensionare, pana la 60 de ani, daca acestia nu cer incetarea raporturilor de munca. Acelasi lucru ar putea fi posibil si pentru comisarii sefi de politie, in functie de nevoile de incadrare si cu aprobarea anuala a ministrului Administratiei si Internelor. Potrivit notei de fundamentare a proiectului, documentul are in vedere necesitatea cresterii varstei de pensionare si armonizarea cu dispozitiile Legii 263/2010.

Ministerul de Interne precizeaza totodata ca aceste reglementari nu su­porta ama­na­re, pentru ca este vor­ba de 'situatii extraordinare'. 'Din punctul nostru de vedere este o discriminare. De ce nu pot ramane si cei care sunt sa­na­tosi si apti de munca? De ce doar ches­torii? Proiectul va fi supus dezba­te­rii Comisiei de Dialog Social, vineri la ora 12:00. Atunci o sa propunem daca e asa sa fie pentru toata lumea, nu doar pentru chestori. Daca oa­me­nii sunt competenti si profesionisti nu vad de ce nu s-ar aplica pentru toa­ta lumea', ne-a declarat Marian Gru­ia, presedintele SNPPC. La fel sus­tine si Vasile Lincu, liderul Pro Lex care propune o alta formulare: 'In raport cu nevoile de in­ca­dra­re, politistii pot fi mentinuti in serviciu dupa implinirea varstei stan­dard de pensionare pana la varsta de 60 de ani, cu aprobarea anuala a ministrului administratiei si internelor.'

Iata textul actual din Statutul Po­li­tistului: 'Art. 69. – (1) Incetarea raporturilor de serviciu ale politistului se dispune in mod corespunzator de catre persoanele care, potrivit art. 15, au competenta de acordare a gra­d­elor profesionale si are loc:

a) la implinirea varstei si a ve­chi­mii in serviciu, necesare pensiei de serviciu;

(...)

Art. 691. – (1) Limitele de varsta in gradul profesional pana la care politistii pot fi mentinuti in serviciu sunt:

a) pentru agentii si ofiterii de po­li­tie, pana la gradul de comisar-sef – 55 de ani;

b) pentru ofiterii de politie cu gradul de chestor de politie ori superioare – 60 de ani.

(2) Chestorii de politie, chestorii principali de politie, chestorii sefi de politie si chestorii generali de politie a caror stare de sanatate le permite rezolvarea in foarte bune conditii a atributiilor ce le revin pot fi mentinuti in serviciu pana la varsta de 62 de ani. (...)

×
Subiecte în articol: observator