x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Legea educaţiei / Culmea aberaţiei!"

"Legea educaţiei / Culmea aberaţiei!"

de Diana Scarlat    |    11 Mai 2010   •   00:00
"Legea educaţiei / Culmea aberaţiei!"
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

"Nu vrem bani/ Nu vrem valută / Funeriu să ne (...)" - neoficial - sau "Nu daţi banii pe prostii/ Daţi subvenţii la copii" şi "Dă-nuţ, nu ui-ta, mâi-ne ne vom re-ve-dea!" au fost câteva dintre strigătele de război ale celor peste 300 de studenţi care-au pichetat ieri sediul Ministerului Educaţiei.



Război al studenţilor, cu huiduieli şi fluierături, contra conducerii MECTS, contra aberaţiilor din Legea educaţiei şi a tăierii subvenţiilor, ca măsură de criză. Studenţii au fost şi ameninţaţi că vor fi amendaţi pentru numărul prea mare în care s-au prezentat la pichet, autorizaţia fiind pentru numai 150 de protestatari. Studenţii afiliaţi Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR) vor continua protestele şi în zilele următoare, pentru că s-au săturat de promisiuni şi de întâlniri fără rezultate cu reprezentanţii MECTS.

Studenţii au fost invitaţi la discuţii în timpul protestului, de un secretar de stat de la Ministerul Educaţiei, însă au refuzat, cerând o invitaţie scrisă. UNSR cere demisia ministrului Daniel Funeriu pentru modul în care a fost elaborat proiectul legii educaţiei şi pentru că a refuzat să semneze protocolul privind majorarea burselor şi creşterea bugetului pentru tabere. Preşedintele UNSR, Ion Poenaru, a precizat că studenţii vor o lege a educaţiei de calitate şi cer aceleaşi drepturi ca anul trecut.

El a mai precizat că studenţii nu sunt lăsaţi să iasă în stradă în unele centre universitare, fiind ameninţaţi că vor fi daţi afară din facultăţi dacă protestează. UNSR a anunţat că pichetul de la Ministerul Educaţiei va fi organizat timp de o săptămână, iar în centrele universitare din Craiova, Iaşi, Bacău, Timişoara, Reşiţa, Braşov, Galaţi, Petroşani, Ploieşti, Târgovişte, Târgu Jiu vor fi organizate mitinguri de amploare. Nu numai studenţii vor protesta.

Toate confederaţiile sindicale vor participa la un miting de amploare în Piaţa Victoriei, la 19 mai, la care vor veni 40.000 de oameni şi iau în calcul declanşarea grevei generale în fiecare sector bugetar la sfârşitul lunii mai. Anunţul a fost făcut de liderul CNSRL Frăţia, Marius Petcu. El a spus că sindicaliştii încearcă atenuarea măsurilor de austeritate anunţate de Guvern şi preşedinte. Petcu nu a exclus acţiuni în justiţie dacă măsurile vor fi aplicate aşa cum au fost anunţate.


Dezbatere Jurnalul Naţional
Jurnalul Naţional organizează astăzi, de la ora 12:00, o dezbatere pe tema Legii educaţiei, la Muzeul Naţional "George Enescu" din Capitală. La discuţii au fost invitaţi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), liderii celor patru federaţii sindicale din Educaţie, reprezentanţii studenţilor, elevilor şi ai asociaţiilor de părinţi, parlamentari.

Dezbaterea, care va fi moderată de redactorul-şef Victor Ciutacu, vine în întâmpinarea nevoii de dialog a tuturor celor afectaţi de prevederile proiectului legislativ, pe care sindicatele, asociaţiile studenţilor, elevilor şi părinţilor le consideră aberante şi menite să distrugă învăţământul românesc. Cele patru federaţii din Învăţământ au hotărât pichetarea Palatului Parlamentului, timp de două săptămâni, începând de astăzi, în zilele de marţi, miercuri şi joi.

×