x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Legea fregatelor

Legea fregatelor

de Paul Cristian Radu    |    15 Iun 2006   •   00:00
Legea fregatelor

Fregatele romanesti ar putea sa le stea in gat britanicilor de la BAE Systems. E prima acuzatie de dare de mita adusa firmei britanice dupa adoptarea Legii "Anti Bribery Act" in 2002. Aceasta lege pedepseste si comisioanele ilegale oferite in afara teritoriului britanic. Compania BAE Sys-tems a practicat in repetate randuri oferirea de mita pentru a obtine contracte grase. Cele doua fregate o plaseaza in sfera penalului.

Investigatia britanica privind fregatele second-hand vandute Romaniei pe bani grei a declansat reactii virulente din partea unor fosti oficiali romani. Ei vad in aceasta ancheta un atentat la siguranta nationala a Romaniei si o conspiratie mondiala in care tara noastra este o biata victima.

In fapt insa, actiunea britanicilor are in spate rationamente simple si legi care urmaresc combaterea coruptiei si a spagii la nivel international. Inca din anii ’90 statele europene au realizat ca mita este omniprezenta in afacerile internationale, dar si ca spaga cauzeaza pierderi financiare importante guvernelor, consumatorilor si afacerilor. In aceeasi perioada s-a mai remarcat, potrivit unui studiu publicat de American Business Law Journal, ca: "Mituirea oficialilor straini are un impact coroziv asupra investitiilor, cresterii economice, dezvoltarii economiilor de piata si a institutiilor democratice si ca mita afecteaza stabilitatea politica". Din aceste motive, la sfarsitul anilor ’90 au avut loc mai multe intalniri intre state ale lumii, in cadrul Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD), si s-a hotarat ca statele puternic industrializate si care au interese economice majore in afara granitelor nationale sa-si schimbe legislatia, pentru a combate mita si coruptia.

PRACTICI VECHI. Hotararea luata la intalnirea OECD a avut un impact foarte mare, potrivit unor experti, mai ales asupra Marii Britanii. In 1999, un sondaj comandat de OECD a aratat ca Regatul Unit nu are nici o lege care sa incrimineze mita data de companii in afara tarii si ca firmele britanice sunt cele mai active cand vine vorba despre oferirea unor spagi la oficiali straini. La acea data, 37 din cele 55 de companii aflate pe lista neagra a Bancii Mondiale pentru acte de coruptie erau din Marea Britanie.

Din aceste motive, in 2002, Marea Britanie a adoptat o noua lege (n.n. - Anti Bribery Act) care permite aducerea in fata justitiei a cetatenilor sau entitatilor comerciale britanice care se fac vinovate de acte de coruptie, dare de mita, chiar si in afara granitelor Regatului. Legea prevede ca un astfel de act de coruptie intra in sfera penalului si este pedepsit la fel ca si o dare de mita ce are loc pe teritoriu britanic.

Aceasta este legea in baza careia oficialii englezi investigheaza acum afacerea fregatelor romanesti, incercand sa aduca in fata justitiei compania BAE Systems, care a practicat si in trecut darea de mita pentru a obtine contracte grase in afara Angliei, dar care nu a putut fi trasa la raspundere pentru aceste acte, deoarece legea nu era in vigoare.

Doi ofiteri din Marea Britanie au venit in Romania pentru a culege mai multe informatii legate de scandalul fregatelor. In legatura cu acelasi subiect, astazi vor fi audiati la Comisia de Aparare a Camerei Deputatilor ministrul Apararii si directorul Romtehnica.
×
Subiecte în articol: observator mita