x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parlamentul modifică legea privind protecția avertizorilor în interes public

Parlamentul modifică legea privind protecția avertizorilor în interes public

de Redacția Jurnalul    |    14 Mar 2023   •   22:00
Parlamentul modifică legea privind protecția avertizorilor în interes public

Parlamentul modifică legea privind protecția avertizorilor în interes public, urmare a discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene. Astfel, senatorii și deputații elimină din lege cerința referitoare la temeinicia indiciilor.

„Prezentul demers legislativ propune modificarea articolului 6 alineatul (2) din Legea nr. 361/2022, astfel că raportările anonime urmează a se examina și soluționa în măsura în care cuprind indicii referitoare la încălcări ale legii, cerința referitoare la temeinicia indiciilor fiind eliminată”, potrivit expunerii de motive.

„Sper că într-o procedură accelerată vom finaliza adoptarea acestui proiect, astfel încât jalonul 430 să fie un jalon bifat”, spunea luni Alina Gorghiu, președinte interimar al Senatului.

În cadrul evaluării efectuate cu prilejul celei de-a doua cereri de plată, Comisia Europeană a transmis autorităților naționale obiecțiile sale legate de art. 6 alin. (2) din Legea nr. 361/2022 care are următorul cuprins: „Prin excepție de la prevederile alin. (1), raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează și se soluționează în măsura în care conține indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii”. Astfel, în opinia Comisiei sintagma „indicii temeinice” din cuprinsul articolului indicat anterior este de natură a conduce la o examinare subiectivă a raportărilor anonime. În plus, prevederea nu ar asigura, în opina Comisiei, potențialilor avertizori nivelul adecvat de certitudine juridică și ar putea descuraja raportările. Față de cele reținute, evaluarea Comisiei a fost în sensul că legea națională nu transpune corect Directiva și, pe cale de consecință, Jalonul 430 nu este îndeplinit satisfăcător.

(sursa: Mediafax)

×