x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Legendele şi destinul timbrelor

Legendele şi destinul timbrelor

22 Iun 2008   •   00:00
Legendele şi destinul timbrelor

Mărcile poştale româneşti au împlinit 150 de ani. Evenimentul este marcat prin Expoziţia Mondială EFIRO 2008.

Mărcile poştale româneşti au împlinit 150 de ani. Evenimentul este marcat prin Expoziţia Mondială EFIRO 2008. La Romexpo au venit cu mic, cu mare, colecţionarii împătimiţi de timbre, dar şi amatorii.

 
Încă din copilărie a început să colecţioneze timbre. Pasiunea nu i-a dispărut niciodată. Călă­torea prin ţară pentru a le achi­ziţiona. Astăzi merge mai rar, întrucît a mai îmbătrînit. Chiar dacă nu-şi mai permite să cumpăre atîtea timbre, cîte şi-ar dori. La EFIRO a avut ocazia să adauge în colecţia personală ştampilele din majoritatea ţărilor. Şi asta pe gratis. Aceasta este povestea unui vizitator al expoziţiei desfă­şurată între alergatul după timbre şi viaţa de zi cu zi.

De-a lungul timpului, au existat situaţii cînd apariţia unui timbru poştal a fost influenţată de eveni­men­te economice, culturale, po­litice sau de împrejurări neo­biş­nuite, chiar amuzante. Mai mult, unele mărci poştale au apărut ca urmare a unor aventuri romantice, rămase încă sub cheia anonimatului. Pînă la 27 iunie vizitatorii mai pot admira o colecţie im­presionantă de timbre: peste 800 de colecţii de piese filatelice, ce aparţin celor peste 650 de colec­ţionari din 74 de state de pe aproa­pe toate continentele lumii.

 
DE MARCĂ. EFIRO 2008 este cea de-a patra ediţie a expoziţiilor filatelice cu participare interna­ţională organizate în România. Primul eveniment de ascest gen a avut loc în anul 1932, sub patronajul Regelui Carol al II-lea, urmat de ediţiile din 1998 şi 2004. Domeniul filateliei a cunoscut o dezvoltare importantă în toată lu­mea, marca poştală reprezentînd un veritabil studiu istoric şi cultural, fiind totodată ca o oglindă a civilizaţiei.

Colecţio­narea mărcilor poştale a avut un puternic impact şi în ţara noastră. Acest obicei european a ajuns în spaţiul românesc în jurul anului 1865, în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza. În prezent, timbrul reprezintă un simbol naţional.

×
Subiecte în articol: observator