x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Leonhard Euler, unul dintre cei mai mari matematicieni ai tuturor timpurilor, omagiat de Google (VIDEO)

Leonhard Euler, unul dintre cei mai mari matematicieni ai tuturor timpurilor, omagiat de Google (VIDEO)

15 Apr 2013   •   08:07
Leonhard Euler, unul dintre cei mai mari matematicieni ai tuturor timpurilor, omagiat de Google (VIDEO)

Leonhard Euler, cel mai prolific şi unul dintre cei mai mari matematicieni ai tuturor timpurilor, este omagiat de Google printr-un Doodle, la 306 ani de la naşterea sa.

Leonhard Euler s-a nascut la 15 aprilie 1707 la Basel, în Elvetia, în familia unui preot sarac. Tatal sau, Paul Euler, era pasionat de matematica si studiase în tinerete cu Jean si Iacob Bernoulli. Paul îsi initiaza fiul în matematica si dorind ca acesta sa-i continue cariera de preot îl trimite sa studieze filozofia si teologia la Universitatea din Basel. Aici are ca profesor pe Jean Bernoulli care remarca talentul sau matematic de exceptie. Leonhard Euler devine prieten si colaborator cu fiii profesorului, matematicienii Nicolas (1687—1759) si Daniel Bernoulli (1700—1782).

La propunerea acestora, în 1727, Leonhard Euler devine membru al Academiei de ¸ Stiinte din Sankt Petersburg, înfiintata de tarina Ecaterina I-a a Rusiei. În 1730 obtine catedra de matematica la aceasta academie. În acelasi an se casatoreste cu fiica unui pictor rus cu care a avut 13 copii, dintre care numai 5 i-au supravietuit. În 1740 regele Frederic al II-lea (cel mare) al Prusiei reorganizeaza Academia din Berlin, unde Leonhard Euler este numit director al sectiei de matematica. Postul de presedinte al acestei academii a fost atribuit lui Voltaire, ceea ce îl nemultumeste pe Euler. În 1866, la solicitarea tarinei Ecaterina a II-a si în urma unui conflict cu regele Frederic, se întoarce la Sankt Petersburg împreuna cu fiii sai. Leonhard Euler este numit director al Academiei de Stiinte din Sankt Petersburg.

Leonhard Euler a introdus metode noi de cercetare, a introdus simboluri adecvate, a promovat utilizarea aparatului matematic în domenii nematematice si a insistat pentru expunerea clara, logica si într-un limbaj accesibil unui cerc cât mai larg de cititori a problemelor de matematica.



În teoria numerelor Leonhard Euler este primul care a studiat sistematic problema distributiei numerelor prime introducând pentru prima oara asa numita functie zeta a lui Riemann (în cazul argumentului real), scrie ziuaveche.ro. El a dat noi demonstratii teoremei lui Euclid (care afirma ca exista o infinitate de numere prime), a aratat necesitatea conditiei suficiente date de Euclid pentru ca un numar natural par sa fie perfect. A introdus functia indicatoare care îi poarta numele si cu ajutorul careia a generalizat si demonstrat mica teorema a lui Fermat, a dat primul enunt al teoremei lui Dirichlet privind numerele prime din progresii aritmetice, a generalizat algoritmul lui Euclid (introducând parantezele lui Euler ), a perfectionat aparatul fractiilor continue, a creat teoria resturilor patratice si a demonstrat teorema privind reprezentarea numerelor întregi prin forme patratice. Abilitatile sale de calcul l-au ajutat sa gaseasca exemple care ne uimesc si astazi: a dat exemple de numere perfecte mergând pâna la ordinul lui 1010, a dat 65 de exemple de perechi de numere prietene (amiabile), exemple de numere prime gemene si a construit contraexemple care dovedeau ca unele “teoreme” obtinute de predecesori ai sai, prin inductie incompleta, nu sunt adevarate.

În Geometrie, Leonhard Euler a studiat transformarile de coordonate în spatiul euclidian, a stabilit reprezentarile analitice ale unor figuri din acest spatiu (cilindri, conuri, suprafete de rotatie), a facut un studiu analitic al conicelor, a studiat curbele din spatiul euclidian, a introdus notiunile de linie geodezica si curbura normala pentru suprafete, a studiat suprafetele de arie minima care includ o curba închisa neplana.

În geometria elementara numele sau este legat de cercul celor noua puncte, dreapta pe care se afla centrul de greutate, ortocentrul si centrul cercului circumscris unui triunghi (dreapta lui Euler) etc.

În Algebra a încercat sa demonstreze teorema fundamentala a algebrei, a enuntat teorema functiilor simetrice si a dezvoltat teoria determinantilor. Leonhard Euler a adus contributii în mecanica punctului si mecanica corpului solid, definind notiuni ca: centru de masa, centru de inertie, moment de inertie. Se spune ca în ultimii ani de viata Leonhard Euler avea în memorie fiecare amanunt din creatia sa uriasa. Dar Euler nu a fost numai un mare matematician. El era un om de vasta cultura generala având cunostinte bogate de teologie, filozofie, botanica, chimie, istorie, medicina, literatura si muzica (a scris si o teorie matematica a muzicii). Recita din memorie în întregime “Eneida” si stia cu ce vers începe si se termina fiecare pagina din cartea lui Virgiliu.

×