x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Liber la expulzat romăni din Italia

Liber la expulzat romăni din Italia

de Carmen Plesa    |    01 Noi 2007   •   00:00

Guvernul italian a aprobat aseară decretul care ii imputerniceşte pe prefecţi să expulzeze cetăţeni comunitari, pe motive de siguranţă publică, informează Corriere della Sera.

Decizie la Roma

Guvernul italian a aprobat aseară decretul care ii imputerniceşte pe prefecţi să expulzeze cetăţeni comunitari, pe motive de siguranţă publică, informează Corriere della Sera. Anunţul a fost făcut de premierul Romani Prodi la sfărşitul unei reuniuni extraordinare a guvernului italian, pe tema siguranţei. Pachetul de legi care vizează siguranţa este in discuţie incă din septembrie, dar aprobarea lui s-a lovit in mai multe rănduri de opoziţia miniştrilor de stănga.

ITALIANCĂ BĂTUTĂ ŞI VIOLATĂ. Decizia luată de guvernul italian vine după un episod violent care se pare că il are ca autor pe un romăn. Acesta ar fi bătut şi violat, marţi noapte, o italiancă in vărstă de 47 de ani, soţia unui căpitan de Marină. Femeia a fost găsită dezbrăcată intr-o groapă in care o aruncase agresorul.

Episodul s-a petrecut in zona Tor di Quinto, din Roma, in care locuia femeia. Poliţia a arestat un romăn de 24 de ani, pe care mai mulţi martori l-ar fi văzut aruncănd-o pe femeie in groapă.

Se pare că italianca a fost tărătă de romăn intr-o baracă, bătută şi violată. Geanta ei şi căteva cumpărături pe care le făcuse in acea după-amiază au fost găsite de poliţişti in baracă. Femeia a fost internată la Spitalul Sant’Andrea din Roma, in comă cerebrală.

AJUTOR DE LA UE. Primarul Romei, Walter Veltroni, cunoscut pentru poziţia sa dură faţă de imigranţii romăni din Italia, a cerut, in urma acestui episod violent, intervenţia UE pentru accelerarea procesului de expulzare a romănilor. "Europa trebuie să tragă la răspundere autorităţile romăne", a mai spus Veltroni.

Premierul italian i-a telefonat aseară omologului său romăn, Călin Popescu Tăriceanu, pentru a-i cere colaborarea in lupta impotriva criminalităţii. Potrivit Mediafax, Tăriceanu a decis trimiterea de urgenţă la Roma a unei echipe de experţi, care să sprijine autorităţile italiene in combaterea fenomenelor infracţionale cu autori romăni.

Conform unui raport prezentat in urmă cu două zile de Caritas Italiana şi Fundaţia Migrantes, in Italia trăiesc legal nu mai puţin de 550.000 de romăni - cea mai mare comunitate de străini din peninsulă.

×
Subiecte în articol: observator