x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Liber la pescuitul cu dinamita

Liber la pescuitul cu dinamita

23 Iul 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Parlamentul a elaborat o lege absurda, care pune in mare primejdie fauna acvatica si mediul inconjurator. Potrivit noii legi, care asteapta doar sa fie promulgata de presedintele tarii, pescuitul cu plasa monofilament, dinamita sau curent electric nu mai constituie infractiuni. Braconierii risca doar amenda, iar institutiile care combateau braconajul sunt legate de maini si de picioare. O lege adoptata de Parlament anuleaza foarte multe dintre masurile de protectie impotriva braconajului piscicol. Principala afectata va fi Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Potrivit noului decret, de acum inainte o singura institutie - Inspectia Piscicola - va mai avea dreptul sa-i pedepseasca pe braconieri. In Tulcea, aceasta institutie are un singur angajat.
ALEXANDRU NASTASE

Noua lege dezincrimineaza cele mai grave infractiuni de braconaj piscicol. Potrivit noului text de lege, singura institutie care-i mai poate controla de acum inainte pe braconieri este Inspectia Piscicola, o institutie din cadrul Ministerului Agriculturii. Toate celelalte autoritati care-i puteau verifica pe braconieri - garzile de mediu, Politia de Frontiera, Garda Financiara sau Administratia Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii - nu vor mai putea actiona impotriva acestora. Ironic este faptul ca in tot judetul Tulcea (unde se afla Delta Dunarii, cu cel mai mare bazin piscicol din Romania) Inspectia Piscicola are un singur angajat, iar acesta nu are nici macar o barca pe care ar putea-o folosi la prinderea braconierilor.

"Aceasta lege ne leaga pur si simplu de maini si de picioare", a declarat ieri guvernatorul Deltei Dunarii, Virgil Munteanu. "Pana acum am colaborat excelent cu celelalte institutii, iar braconierii au fost prinsi pe capete. Sunt curios cum va putea Inspectia Piscicola sa faca ceea ce pana acum acopereau atatea institutii."

FAPTE CUMULATIVE. Potrivit noilor reglementari, confiscarea pestelui de la braconieri va fi extrem de greu de dovedit. "Pana acum, legea spunea ca daca pestele era pescuit ilegal, transportat fara acte legale sau comercializat ilegal trebuia confiscat fara nici un fel de probleme. Cunvantul "sau" a fost inlocuit cu "si", astfel incat, de acum inainte, aceste masuri vor fi cumulative. Cu alte cuvinte, daca prinzi braconierii cu o masina cu o tona de peste, ca sa-l poti confisca trebuie sa le demonstrezi faptul ca intentionau sa-l vanda fraudulos, altfel incalci legea. Intreb si eu: Cine poate dovedi asa ceva?", spune Virgil Munteanu.

PLASE MONOFILAMENT. O alta prevedere controversata este suspendarea totala a unor infractiuni, fapte pedepsite pana acum cu ani grei de inchisoare. "Nu mai exista fapte. Folosirea plaselor monofilament, cu ochiuri de plasa extrem de mici, care matura tot, pana si mormolocii, si pun in pericol intreaga populatie piscicola era pedepsita cu inchisoare intre 6 luni si 4 ani. Acum nu mai e nici macar infractiune penala! In plus, importul, producerea, achizitionarea sau detinerea de astfel de ustensile se pedepsea cu inchisoare tot de la 6 luni la 4 ani. Iar ca sa se puna capac, pescuitul sturionilor in afara cadrului legal era pedepsita cu inchisoare de pana la 10 ani. Acum nu mai e nici macar infractiune!!!", a mai spus guvernatorul.

DOAR AMENDA. Prin noua lege, pescuitul electric sau cel cu dinamita se va pedepsi numai cu amenda penala, intre 50 si 100 de milioane de lei. "Acestea reprezinta unele dintre cele mai grave metode de braconaj. Pana acum stateai la inchisoare 10 ani pentru astfel de fapte. Noua lege le pedepseste cu amenda penala", spune guvernatorul Munteanu.

CONTRADICTII. Confuziile sunt prezente si ele in textul noii legi. "Parcurgand cu atentie decretul, poti depista usor aceeasi fapta incadrata diferit. Intr-un capitol este infractiune, iar cateva articole, uneori cateva paragrafe mai jos, exact aceeasi fapta este doar contraventie si se sanctioneaza doar cu amenda!!!", mai spune Virgil Munteanu.

HAOS. Guvernatorul spune ca modul in care pana acum se declarau zonele de protejare a pestelui sau perioada prohibitiei au fost, de asemenea, abrogate. "Cum vor fi stabilite aceste lucruri? Practic, e dat frau liber haosului si practicilor ilegale!", crede guvernatorul Deltei Dunarii.

LEGE

Legea a fost inaintata Parlamentului de catre Directia de Pescuit din cadrul Ministerului Agriculturii. Este un text menit sa modifice si sa completeze Legea 192/2001, ce se refera la pescuit, fond piscicol si acvacultura. "Acest text a fost propus de catre Ministerul Agriculturii fara ca noi sa fim macar consultati. Am aflat totul abia in momentul in care am vazut Monitorul Oficial". Contactati insistent telefonic ieri, pentru a afla amanunte despre initierea Legii 298, reprezentantii Directiei Piscicole din Ministerul Agriculturii nu au raspuns la telefoane.

×
Subiecte în articol: observator lege