Procesul fostului vicepreşedinte al PDL Hunedoara, Marian Mihalache, va începe în data de 31 ianuarie 2011, la Dublin, la Curtea Penală. Pentru că în timpul anchetei s-a declarat nevinovat, el va avea parte de un proces cu juraţi.
La sfârşitul lunii ianuarie, Marian Mihalache şi-a omorât fosta prietenă, Loredana Pricăjan, o asistentă originară din judeţul Hunedoara, tăindu-i gâtul cu un cuţit. Apoi, a încercat să se sinucidă, dar şi-a provocat doar trei răni care nu au atins organele vitale. Incidentul s-a produs într-un apartament închiriat la Institutul Irlandez de Management din Dublin.
La începutul lunii februarie, Marian Mihalache a fost arestat de poliţiştii irlandezi şi acuzat de crimă. El a devenit atunci principalul suspect de uciderea, cu mai multe lovituri de cuţit, a unei asistente românce în vârstă de 35 de ani, într-un campus din Dublin.
În timpul cercetării, Marian Mihalache s-a declarat nevinovat. Din acest motiv, el va compărea în faţa unui juriu, care va stabili verdictul. Legislaţia irlandeză prevede că dacă un inculpat se declară nevinovat, atunci el este judecat de către un juriu care va da verdictul.
În cazul în care ar fi pledat vinovat, sentinţa ar fi fost pronunţată de către un judecător. Data de începere a procesului a fost stabilită pentru 31 ianuarie 2011, iar Marian Mihalache este judecat pentru omor, ceea ce înseamnă că riscă închisoare pe viaţă.
Procesul său ar putea dura maximum două săptămâni până la pronunţarea unui verdict. Spre deosebire de legislaţia românească, cea irlandeză prevede ca un proces să se desfăşoare zilnic până la pronunţarea verdictului, fără să existe posibilitatea unor amânări ale termenelor de judecată. Marian Mihalache se află în prezent în detenţie într-un penitenciar din Dublin şi beneficiază de un avocat, dar şi de un translator. De asemenea, starea sănătăţii sale este bună, el fiind complet refăcut după ce a încercat să se sinucidă.
180 DE SALARII COMPENSATORII
Fost avocat, fost director al unei firme desprinse din Combinatul Siderurgic din Hunedoara şi apoi director coordonator al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Marian Mihalache, s-a făcut cunoscut prin decizia de a-şi acorda singur, pe vremea când deţinea funcţia de director al ECO SID, 180 de salarii compensatorii, în cazul în care i s-ar fi desfăcut contractul individual de muncă.
"Divorţase în vara anului 2009 de a doua soţie care este medic pediatru, însă continua să locuiască împreună cu ea şi cu fiul cel mic care e elev la cel mai bun colegiu din Deva şi olimpic la matematică. Mai are o fată din prima căsnicie, majoră, care a născut de curând un copil. Cu Loredana era de mai mulţi ani. De fapt, ea a fost principalul motiv pentru care a divorţat. Divorţul a fost pronunţat de comun acord, însă după el nu mai era aşa de entuziasmat de despărţire, mai ales că Loredana refuza să se întoarcă din străinătate. Probabil aşa s-a ajuns aici", a declarat unul dintre apropiaţii lui Marian Mihalache.
Dacă în viaţa personală Marian Mihalache era un om discret, în viaţa publică a încercat din răsputeri să iasă în faţă. Fost angajat al Ocolului Silvic Hunedoara, Marian Mihalache a intrat în viaţa politică în PD, în urmă cu zece ani la scurt timp după ce a absolvit Facultatea de Drept din Sibiu. Ani în şir a fost avocat, iar din 2005 a fost numit director al directorul firmei ECO SID Hunedoara, care se ocupă cu ecologizarea fostei platforme siderurgice, funcţie pe care a păstrat-o până în 2009.
La mijlocul anului trecut, Marian Mihalache, vicepreşedinte al PDL, a dat în judecată firma cerând să i se acorde 180 de salarii plus sporurile aferente, în baza unui act adiţional pe care îl semnase el însuşi de două ori, atât în calitate de angajat, cât şi de angajator. Salariul lui era de 3.800 de lei brut, la care se adăugau sporuri de 50 la sută. În mod firesc, orice partid l-ar fi sancţionat pe Mihalache, cel puţin cu un avertisment. Nu a fost însă şi cazul PDL Hunedoara, organizaţie condusă la acea vreme de Tiberiu Iacob - Ridzi.
În plus, surse din PDL Hunedoara declară că însuşi Gheorghe Barbu (n. red.: secretarul general Camerei Deputaţilor) a sosit de la Bucureşti şi i-a luat partea lui Marian Mihalache. Astfel, nu numai că nu a fost sancţionat, ci chiar a fost cooptat în staff-ul judeţean de campanie pentru alegerile prezidenţiale. Decizia a fost luată de către Biroul Politic Judeţean al PDL Hunedoara. Directorul de campanie din judeţul Hunedoara, Florian Toma, declara atunci că Marian Mihalache se va ocupa de eventualele contestaţii: "În ziua votului, el se va ocupa de eventualele contestaţii ce vor fi făcute către biroul electoral sau poliţie, adică de parte juridică". Mai mult, Marian Mihalache a fost numit în luna noiembrie 2009 director coordonator adjunct al APIA Hunedoara. Şi-a pierdut funcţia de la APIA în martie 2010, dar din PDL nu a fost exclus. Şi-a pierdut şi funcţia politică luna aceasta, dar doar după dizolvarea întregului Birou Permanent Judeţean al PDL Hunedoara.