Comisia Europeana a urmarit cu atentie desfasurarea referendumului privind demiterea presedintelui roman, in special chestiunea ratei de participare, iar evolutiile situatiei din Romania vor fi urmarite in continuare, a declarat, luni la Bruxelles, Frederic Vincent, purtator de cuvant al executivului UE.
''Comisia a urmarit atent maniera de desfasurare a acestui referendum, in special chestiunea ratei de participare. Noi am fost clari pe acest subiect, dupa cum stiti au existat scrisori si o intalnire intre premierul roman si presedintele Comisiei. Alte comentarii particulare despre acest referendum nu putem face acum, intrucat rezultatele nu sunt definitive, mai ales cu privire la prezenta la vot. In termeni generali, dupa cum stiti, urmarim atent de cateva saptamani situatia din Romania si vom continua sa facem acest lucru'', a spus sursa citata.
"Tabara lui Basescu a dezinformat comunitatea internationala"
Prim-ministrul roman Victor Ponta a declarat, la randul sau, ca a "tras invataminte" din criza politica in care a fost cufundata Romania in ultimele saptamani si din criticile adresate de Uniunea Europeana privind metodele folosite in incercarea de a-l destitui pe presedintele Traian Basescu, relateaza France Presse, care citeaza declaratiile lui Ponta din cadrul unei intalniri cu reprezentantii a cinci institutii media straine, care a avut loc luni.
Agentia franceza de stiri s-a aflat printre invitatii la acest interviu acordat de premierul Romaniei, in cadrul caruia Ponta a recunoscut ca "imaginea internationala a Romaniei a fost stirbita". AFP reaminteste ca Ponta si-a luat angajamentul sa respecte cele 11 solicitari primite din partea Bruxelles-ului, care a somat Bucurestiul sa respecte statul de drept si valorile democratice.
"Au fost multe lucruri de criticat in maniera in care a fost realizata procedura de destituire", a recunoscut Ponta, afirmand, totodata, ca "tabara lui Basescu a dezinformat comunitatea internationala".
Victor Ponta a declarat ca unul dintre punctele pozitive ale acestei crize este faptul ca referendumul de destituire a presedintelui, chiar daca nu este validat, din cauza ratei de participare sub baremul impus, le-a permis romanilor "sa trimita un mesaj politic puternic in legatura cu ceea ce sustin". Dar "imaginea Romaniei a fost stirbita in cursul acestui proces", a recunoscut el, potrivit AFP. Ponta a mai subliniat faptul ca Basescu "iese slabit din acest referendum", in care peste 7 milioane de electori s-au pronuntat pentru plecarea sa de la putere.
Hannes Swoboda: "Nu exista castigatori la referendum"
Presedintele Grupului Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a declarat, luni, ca "nu exista castigatori la referendumul din Romania. Acum, toate partidele politice trebuie sa colaboreze pentru a se asigura ca nu va fi Romania cea care pierde. Fortele politice trebuie sa actioneze responsabil pentru tara si sa inceteze disputele interne care pot pune in pericol credibilitatea Romaniei si pozitia sa in Europa", a spus Swoboda.
"A fost un proces democratic, prevazut de Constitutia Romaniei"
"N-ar trebui sa se mai vorbeasca, nici in Romania si nici in Europa, despre o lovitura de stat. Acesta a fost un proces democratic, prevazut de Constitutia Romaniei si toate acuzatiile privind frauda electorala au fost demonstrate ca fiind nefondate", afirma acesta. In opinia sa, "prioritatea Romaniei este sa aiba un Guvern eficient in cadrul caruia toti membrii colaboreaza pentru continuarea reformelor de care tara are nevoie. Stabilizarea economiei, realizarea reformelor necesare din justitie si consolidarea luptei impotriva coruptiei ar trebui sa fie in centrul atentiei, nu conflictele interne". "Pe baza acestui rezultat neconcludent, fortele politice trebuie sa fie pregatite pentru o campanie electorala corecta si democratica. Romanii vor fi cei care, in toamna, vor stabili cine guverneaza tara. Traian Basescu, intors la Presedintie, va trebui sa respecte majoritatea din Parlament si sa treaca peste diviziunile politice, pentru ca acestea sunt cele mai importante atributii ale unui presedinte", mai arata Swoboda.
Indemn la cooperare
Si presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, a indemnat liderii politici din Romania sa coopereze, pentru a rezolva problemele tarii. "Am luat cunostinta de rezultatele referendumului. Le cer tuturor liderilor politici din Romania sa depaseasca disensiunile si sa accepte sa colaboreze pentru rezolvarea problemelor cu care Romania se va confrunta in urmatoarele saptamani si luni, demonstrand respectul reciproc fara de care democratia ar fi doar un set de reguli formale", a declarat Jean-Claude Mignon.
El le-a mai cerut liderilor politici sa asigure independenta justitiei, pe care o considera esentiala pentru stabilirea si consolidarea statului de drept. "Cred ca tarie ca Romania nu trebuie sa esueze in reformarea institutiilor, in sensul clarificarii responsabilitatilor si simplificarii modului de functionare a acestora", a mai spus presedintele APCE. Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei poate oferi, la cerere, orice tip de asistenta si sustinere pentru Romania, a precizat Mignon.
"Guvernul sa revina la valorile europene'
Presedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, si liderul Grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, fac apel la Guvernul Romaniei sa revina neintarziat la activitatea sa fireasca si sa restabileasca credibilitatea Romaniei, ca urmare a referendumului invalid privind demiterea presedintelui Romaniei: "Luam nota de faptul ca referendumul de demitere a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, a esuat. Instabilitatea politica generata de tentativa de demitere a presedintelui Romaniei trebuie sa ia sfarsit. Actiuni politice iresponsabile nu isi au locul in cadrul Uniunii Europene si nu sunt tolerate de catre institutiile europene si comunitatea democratica internationala', arata cei doi.
"Guvernul trebuie sa revina acum, in mod prioritar, la actiuni responsabile. Guvernul trebuie sa implementeze toate masurile solicitate de Comisia Europeana privind statul de drept si independenta justitiei. Mai mult decat atat, Guvernul trebuie sa continue sa implementeze, fara intarziere si fara deviatii, angajamentele asumate de Romania fata de partenerii sai internationali, inclusiv FMI', se arata in comunicatul celor doi lideri europeni.
"Asteptam continuarea cooperarii noastre cu presedintele Basescu, precum si cu toti actorii politici dedicati respectarii statului de drept si valorilor si normelor europene care ne ghideaza,' au concluzionat Martens si Daul.