x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Liderii sindicali din învăţământ ameninţă cu reluarea protestelor

Liderii sindicali din învăţământ ameninţă cu reluarea protestelor

de Ovidiu Ciutescu    |    24 Dec 2008   •   00:00

Liderii sindicali din învăţământ avertizează că protestele profesorilor vor fi reluate, în cazul în care nu vor fi respectate angajamentele guvernamentale de majorare a salariilor.



"Neaplicarea legii privind creşterea salariilor în învăţământul preuniversitar şi universitar va duce la declanşarea grevei generale în învăţământ, grevă pe care am suspendat-o, aşteptând instalarea noului Guvern", a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, Marius Nistor, preşedinte executiv al Federaţiei Sindicatelor din Învăţământul preuniversitar ''Spiru Haret'.

Sindicaliştii invocă în sprijinul revendicărilor lor Pactul pentru Educaţie, semnat în prezenţa preşedintelui ţării. ''Noi sperăm ca preşedintele României, Traian Băsescu, să nu se dezică de angajamentele asumate când am semnat Pactul pentru Educaţie. Atunci spunea că reformă fără bani nu este posibilă. Fără un salariu decent pentru cadrele didactice nu se poate face performanţă în învăţământ. A promulgat Legea de creştere a salariilor, lege pe care acum aşteptăm să o aplice împreună cu actualul Guvern, ai cărui membrii au avut slogan de campanie electorală aplicarea legii în învăţământ', afirmă liderul sindical Marius Nistor.

În urma indexărilor, creşterea salarială în învăţământ, nealocată conform legii, se ridică la 37 la sută. De la promulgare, legea de creştere a salariilor în învăţământ a fost blocată de Guvernul Tăriceanu prin două ordonanţe de urgenţă. Contestate de sindicate, cele două ordonanţe au fost anulate de Curtea Constituţională, deci legea este valabilă din punct de vedere constituţional. Gestul fostului guvern a scos sindicatele din învăţământ în stradă şi a condus la demararea procedurilor pentru declanşarea grevei generale la nivelul întregului sector. Sloganurile din campania electorală, prin care cele două partide care formează în prezent Guvernul se angajau să aplice legea de creştere salarială cu data de 1 octombrie 2008 cât şi perioada alegerilor, au determinat sindicatele să suspende acţiunile de protest, care parcurseseră toate etapele până la greva generală. În acest context, protestele sindicaliştilor din învăţământ pot debuta, legal, prin grevă generală, gest la care, susţin sindicaliştii, vor recurge dacă această lege nu se va aplica.

×
Subiecte în articol: observator invăţămănt