Presedintii PSD, PNL si PC au anuntat ieri intr-o declaratie de presa ca, in urma declaratiilor sefului statului referitoare la inghetarea pensiilor, au solicitat juristilor din partidele lor sa pregateasca pentru luni un raport in care sa fie evaluata posibilitatea declansarii procedurilor de suspendare.
"Indiferent care este rezultatul la Curtea Constitutionala, bani nu exista. Daca ar exista, s-ar plati", a spus presedintele Traian Basescu, referindu-se la legea care prevede inghetarea pensiilor si salariilor in anul 2012 si care a fost contestata de opozitie la Curtea Constitutionala. "Am luat act cu ingrijorare si indignare de faptul ca, prin noile sale declaratii facute la postul public de radio, presedintele Traian Basescu anunta explicit refuzul sau de a aplica legea care prevede indexarea anuala a pensiilor, precum si hotararile judecatoresti definitive si irevocabile castigate de profesori si alti bugetari (decizii date in aplicarea legii promulgate chiar de domnia sa!). Acest refuz va persista chiar si dupa o eventuala pronuntare a Curtii Constitutionale in sensul obligativitatii aplicarii respectivelor legi. Aceste pozitii sunt extrem de iresponsabile si periculoase, deoarece intaresc mesajul presedintelui despre abolirea statului de drept in Romania. Constatam, de asemenea, ca aceste semnale vin intr-o serie mai lunga de actiuni comise de presedintele Traian Basescu in ultima perioada, pe care le consideram vadit neconstitutionale. Tinand cont de aceste lucruri, am solicitat juristilor din partidele noastre sa pregateasca pentru luni, la sedinta saptamanala a USL, un raport fundamentat cu privire la aceste actiuni grave pe care le consideram ca incalca prevederile Constitutiei Romaniei. Raportul va trebui sa contina o evaluare a respectivelor fapte, precum si masura in care acestea pot face obiectul unei actiuni de suspendare a presedintelui Traian Basescu, in conformitate cu articolul 95 din Constitutia Romaniei. Mentionam ca daca, in urma analizei juridice si politice, constatam ca actiunile incriminate constituie in mod substantial o atingere grava adusa ordinii constitutionale, USL nu va ezita sa declanseze procedurile de suspendare din functie a presedintelui Basescu, chiar si in lipsa unei majoritati in Parlament", se arata in declaratia semnata de liderii USL, Crin Antonescu, Victor Ponta si Daniel Constantin. Potrivit Constitutiei, "in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale", iar "propunerea de supendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor".
Presedintele Traian Basescu a mai fost suspendat din functie acum patru ani, dupa ce o comisie de ancheta parlamentara condusa de Dan Voiculescu a constatat ca presedintele Basescu "a incalcat Constitutia si este implicat in fapte de natura penala". La 19 aprilie 2007, Parlamentul Romaniei a votat cererea de suspendare cu 322 de voturi pentru, 108 impotriva si 10 abtineri. Peste o luna, pe 19 mai 2007, a fost organizat referendumul privind demiterea din functie a presedintelui, la care au participat 8.135.272 de romani, adica 44,45% dintre cei prezenti pe listele electorale. 24,75% au pus stampila pe DA, iar 74,48% au votat NU, si au optat astfel pentru ramanerea in functie a lui Basescu.