x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Limba maghiară pentru pacienţi români. Cum arată o fişă medicală în Harghita

Limba maghiară pentru pacienţi români. Cum arată o fişă medicală în Harghita

31 Oct 2012   •   21:00
Limba maghiară pentru pacienţi români. Cum arată o fişă medicală în Harghita

În contextul în care solicitările privind autonomia maghiarilor şi secuilor din judeţelor Harghita şi Covasna devin din ce mai imperative, românii care locuiesc în zonele vizate simt, din nou, în orice aspect al vieţii sociale, discriminarea, presiunea şi pericolul asimilării.

În principal, ideile de autonomie sunt propagate chiar de reprezentanţii locali ai statului român, instituţiile locale, plătite de la buget, care "uită" să arboreze însemnele oficiale sau care "omit" să folosească limba oficială în înscrisuri.

Iată un exemplu semnalat de un român din Harghita într-un mail trimis redacţie:
"Stimată Redacţie
Românii din Harghita continuă să fie discriminaţi, chiar dacă aceste cazuri nu prea apar în presă şi puţini au curajul să ia atitudine. Trebuie să recunosc că am prins un pic de curaj după ce am văzut că s-a mediatizat situaţia de la Inspectoratul Şcolar Harghita, care emite documente în limba maghiară.

La fel se întâmplă şi la Spitalul Judeţean Miercurea Ciuc. Vă trimit anexat un fişier conţinând o copie după rezultatul unui test de audiometrie primit de la Secţia O.R.L. Singurele înscrieri în limba română sunt cele de la început şi de la sfârşit unde scrie "audiometrie şi Dg. Auz în limite normale". În rest de pe o întreagă coală A4 eu nu pot citi nimic pentru că nu înţeleg limba maghiară.

Nu cred că este normal ca în România să primeşti rezultate medicale în limba maghiară, pe care nu o cunosc, dar pe care unii reprezentanţi ai autorităţilor locale îmi pretind din ce în ce mai mult să o cunosc (mai mult sau mai puţin în mod direct), prin diverse mijloace, tertipuri de genul celui descris mai sus, ci în limba oficială a statului român.

În calitate de pacient, apreciez că mi se încalcă drepturile prevăzute de art. 6 şi 8 din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, iar în calitate de cetăţean, mă simt din ce în ce mai asuprit, discriminat şi călcat în picioare de autorităţile publice locale şi din ce în ce mai neînsemnat şi ignorat de cele centrale, care continuă să se facă că nu aud şi nu văd nimic din ceea ce se întâmplă în această zonă, care deşi e în centrul ţării, e totuşi atât de departe de România!

PS: Anexez documentul medical şi raspunsul ministerului. Consider ca raspunsul ministerului este o bataie de joc la adresa noastra, a tuturor romanilor din judetul Harghita. Doar dvs., presa, puteti face in asa fel incat institutiile statului sa-si faca datoria. Considerati acest mesaj un strigat de ajutor. Sunteti ultima noastra speranta."


Nici ministerul Sănătăţii nu pare deranjat de situaţie
Sesizând ministerului Sănătăţii disfunţionalitatea serviciilor medicale dintr-o unitate subordonată acestuia, cititorul nostru a primit un răspuns de-a dreptul stupefiant.
"Ministerul Sanatatii a luat cunostinta de cele mentionate de dumneavoastra.
Va puteti adresa Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, institutie abilitata in solutionarea aspectelor semnalate de dumneavoastra."
Serviciul de presa si relatii publice












×
Subiecte în articol: autonomie secui maghiari Harcov