x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lipsuri - Legea spatiilor verzi, interpretabila

Lipsuri - Legea spatiilor verzi, interpretabila

de Monica Andrei Capatos    |    10 Noi 2006   •   00:00

Prima lege privind reglementarea administrativa a spatiilor verzi va fi noul act administrativ care teoretic ar trebui sa protejeze zonele verzi. Desi a fost aprobat de Senat si dezbatut in Camera Deputatilor, proiectul de lege nu este atat de clar elaborat incat sa impiedice distrugerea spatiilor verzi.

IDEAL. Pentru a fi protejate cu adevarat, zonele verzi ar avea nevoie de o lege care sa nu lase loc la comentarii

Prima lege privind reglementarea administrativa a spatiilor verzi va fi noul act administrativ care teoretic ar trebui sa protejeze zonele verzi. Desi a fost aprobat de Senat si dezbatut in Camera Deputatilor, proiectul de lege nu este atat de clar elaborat incat sa impiedice distrugerea spatiilor verzi.

Pana acum nu exista o lege care sa se refere strict la spatii verzi, parcuri, scuaruri, aliniamente stradale. Din mai anul trecut, Petre Lificiu, fost ministru al Mediului, actual deputat, presedintele Forumului national al ecologistilor social-democrati, s-a apucat sa faca o lege care sa protejeze zonele verzi. Intentia n-a fost rea, mai ales ca in ultimii ani numai in Capitala au fost taiati peste un milion si jumatate de copaci, iar 50% din spatiul verde a disparut, dar lasa loc, din pacate, la interpretari, asa cum se intampla cu majoritatea legilor din Romania.

"Va ingreuna distrugerea spatiilor verzi, nu va impiedica suta la suta acest fenomen, pentru ca sunt si exceptii, de exemplu atunci cand este vorba despre utilitatea publica", a recunoscut Lificiu. De asta ne era frica, de exceptii. Au fost nenumarate cazuri in tara cand o primarie a vrut sa taie un drum prin padurea de agrement a orasului, invocand utilitatea acestuia pentru trafic. Astfel, autoritatea publica a impins in fata un interes public, ca in spate sa promoveze de fapt interese de afaceri. Odata construita o strada interna, trebuie echipata obligatoriu cu utilitati: curent electric, gaz, apa, canalizare. Ceea ce automat va creste tentatia pentru constructii si deci disparitia ireversibila a restului padurii.

INFLUENTA MUTATA LA MEDIU. Pentru ca nimic nu-i nou sub soare si de data asta, o data cu aparitia unui legi, apare si un nou organism care s-o aplice.
"Pana acum, consiliile locale sau cel general, in cazul Capitalei, aveau dreptul de a schimba destinatia unui teren incadrat la spatiul verde. S-au facut multe afaceri, va dau doar un exemplu la Valcea, unde consilierii locali au votat in unanimitate distrugerea a jumatate din parcul central al orasului in vederea construirii unui supermarket. Conform noii legi, acest lucru nu va mai fi posibil", ne-a spus Lificiu. Astfel se va infiinta un Registru National al Spatiului Verde in cadrul Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarea Teritoriului. Teoretic, ar trebui ca lucrurile sa se desfasoare conform urmatorului plan: Primaria va trebui sa faca o inventariere a spatiilor verzi, acestea vor fi introduse intr-o baza de date, iar cei care vor vrea sa scoata un teren incadrat in registru drept spatiu verde vor avea nevoie de aprobare de la minister. Pare frumos la prima vedere, dar lucrurile nu sunt atat de simple precum sunt prezentate de Petre Lificiu. In baza de date, in dreptul fiecarui teren va fi trecuta si situatia juridica a acestuia, lucru greu de stabilit in acest moment, avand in vedere ca o mare parte a spatiilor verzi este revendicata. Mai mult, faptul ca responsabilitatea a fost pasata de la consiliile locale la Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarea Teritoriului nu rezolva cu nimic situatia. Daca legea era bine facuta trebuia sa nu mai lase portite de interpretare pentru a permite schimbarea destinatiei spatiilor verzi. Cu toate acestea, actul normativ a trecut de Senat, urmeaza a fi aprobat de Camera Deputatilor pana la sfarsitul anului.

COMPLETARI
"Schimbarea destinatiei terenurilor inregistrate in registrul spatiilor verzi ca spatiu verde public sau comunitar nu se poate face decat in vederea realizarii unor lucrari de interes public, pe baza unor proiecte de urbanism avizate si aprobate conform legii. Instrainarea terenurilor se efectueaza numai in conditiile prevazute de lege cu pastrarea functiei de spatiu verde"
Propuneri Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului

ARII, LINII, PUNCTE?
La inceputul saptamanii, Legea spatiilor verzi a incins spiritele la Camera Deputatilor, reprezentantii PNL fiind impotriva actului normativ, catalo- gandu-l drept o campanie de nationalizare. O alta problema a fost ridicata de arhitecti care definesc spatiile verzi drept arii, linii, puncte. "Acum nu stim ce sa facem, sa preluam sau nu definitiile arhitectilor care privesc din punct de vedere peisagistic. Mi-e teama ca se creeaza o si mai mare confuzie intre zonele verzi si arii, linii, puncte", a mai spus presedintele Forumului national al ecologistilor social-democrati.

CAMPANIE La campania initiata de Jurnalul National poate participa orice persoana afectata de lipsa spatiilor verzi si de defrisarile masive. Cei care detin informatii pe aceasta tema ne pot contacta la urmatoarea adresa de mail: salvatispatiileverzi@jurnalul.ro
×
Subiecte în articol: verde! verzi spatiilor